SVERIGE: Varning utfärdas gällande hamburgare
2023 03 12
Trenden att äta blodiga hamburgare krockar med en ökande smitta i landet.
Recept på hamburgare som är medium rare trendar, där innertemperaturen rekommenderas ligga omkring 60 grader.
Även blodiga hamburgare med en innertemperatur på 55 grader intresserar många.
Nu varnar en svensk forskare för att understekt kött kan slå ut barnens njurar, rapporterar SvD.
– Det är nonchalant, okunnigt och med total brist på respekt för riskerna. Hela hamburgarna ska alltid värmas till 70 grader, då dör bakterierna omedelbart, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.
“Spridd över landet”
Anledningen till faran är ehec, vilket står för Enterohemorragisk E.coli, en bakterie som hör till samma familj som salmonella.
Bakterien sprids från nötkreatur och kan orsaka akut njursvikt hos barn.
– I en del fall återkommer njurfunktionen men omkring 40 procent får bestående njurskador. I dag är trenden spridd över hela landet. Den förs fram av kända machokockar och jag har till och med sett sådana recept i Allt om mat, säger Marie-Louise Danielsson-Tham om blodiga hamburgare.
Smittan ökar
Ehec-smittan kom först till Sverige under 1990-talet och har etablerat sig bland nötboskap i de södra delarna av landet.
Myndigheter har infört insatser för att begränsa smittan som tagit ny fart under de senaste två åren.
Förra året vårdades 857 personer i Sverige efter att ha insjuknat, varav 185 var under 10 år.
Flera symptom
Infektion är förekommande i alla åldersgrupper sjukdomen börjar ofta med magkramper och diarré.
– Hemolytiskt uremiskt syndrom kan utvecklas i alla åldrar men framför allt hos barn under 5 år. HUS innebär sönderfall av röda blodkroppar och njursvikt, ibland med blödningar som följd, framhåller Folkhälsomyndigheten.
Allmänfarlig och smittspårningspliktig
Enligt smittskyddslagen är infektion av ehec en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom. Inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.
– God hand- och livsmedelshygien förebygger smitta. Smitta från person till person förekommer, vilket understryker betydelsen av en mycket god hygien vid inträffade fall. Väl genomstekt kött minskar risken för smitta, menar FHM.
Foto: Jean-Claude Attipoe
Text: Redaktionen