SVERIGE: Varning för bedrägeri – fejkad swishapp i omlopp

2022 05 18

En fejkad variant av betalappen Swish lurar svenska företag och handlare.

Svensk handel har gått ut med en varning efter att flera handlare i hela landet drabbats av swish-bedrägeri, rapporterar Sveriges Radio.

Bedrägeriet uppges ha pågått i flera veckor.

Exakt kopia

Appen ser ut att vara en exakt kopia av originalet. Den stora skillnaden är dock avgörande: pengarna som skickas via fejkappen kommer inte fram till mottagaren, även om det till synes ser ut så när betalningen visas upp.

Larmet: det eskalerar

Nu slår branschorganisationen Svensk handel larm. Hur stort bedrägeriet bedöms vara vill inte organisationen gå in på, men hävdar att det har eskalerat.

– Det är så pass många att vi hajade till, säger Nina Jelver, säkerhetsexpert på Svensk handel till SR.

Lättillgänglig information

Hon tillägger att det är är enkelt för bedragare att samla på sig information om hur en app fejkas på det här sättet.

– Det finns massa forum där ute där man enkelt kan komma över de här fuskapparna.

Köper dyra varor

Det handlar alltså inte om att Swish har blivit hackat, utan om att det skapas kopior på appen som går att ladda ned till telefonen.

Bedrägerierna har lett till att kunder köper dyra varor och presentkort på stora summor, rapporterar Dagens Handel. 

Cigaretter för 1600 kronor

Bland annat utsattes en butik i Kalmar för bedrägeriet.

– Det kom in två killar och köpte 23 paket cigaretter och lite annat för omkring 1600 kronor. De betalade med Swish och visade upp en godkänd Swish-betalning. När butiksägaren senare kom dit och kollade transaktionerna hade det inte kommit in några pengar, och valde då att titta på övervakningskamerorna, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till Kalmarposten.

Inför åldersgräns

En butik i Lerum utanför Göteborg har nu infört åldersgräns för att betala med Swish, skriver SR. Man har även infört begränsningar på vad som går att köpa med appen.

Svensk handel uppmanar nu företagare att använda Swishs egna företagsapp vid betalningar.

Foto: Swish resp Bermix Studio

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen