SVERIGE: Varnar för skenande fall av gonorré

2022 06 16

– Vi har extremt mycket gonorré just nu.

Skåne har drabbats av en markant ökning av antal fall av gonorré. Nu slår regionen larm, rapporterar Sveriges Radio.

Smittan har skenat under våren och alla patienter med misstänkt gonorré prioriteras nu före rutinkontroller i Malmö.

“Gör inget annat”

– Vi gör i princip inget annat än behandlar gonorré och provtar patienter. Vi hade 13 fall i mars, 24 i april och 26 i maj, säger Maria Pilåker, enhetschef på centrum för sexuell hälsa i Malmö, till SR.

“Måste få hejd”

Ökningen är enligt Maria Pilåker “mycket mer än vanligt”, och hon tillägger:

– De [som misstänker att de har gonorré] måste in och testa sig så vi får någon hejd på det här.

Ökade före pandemin

Smittskydd Skåne uppmärksammade en ökning av gonorré även innan coronasmittan slog till i Sverige. Fallen minskade sedan under tiden med restriktioner, men nu är trenden från före pandemin tillbaka.

– Ökningen som började innan pandemin beror på att gonorrén har tagit sig in i grupper som utsätter sig för hög risk att smittas och har många sexpartners, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, till SR.

Allmänfarlig sjukdom

I Sverige klassas gonorré som allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Det innebär att den som testar positivt för könssjukdomen måste anmäla detta till smittskyddsläkare i aktuellt län samt till Folkhälsomyndigheten, skriver just Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

– Smittspårning är obligatorisk. Den smittade uppmanas att avstå från samlag tills antibiotikakuren är genomförd och ett smittfritt kontrollprov finns, framhåller myndigheten.

Kan orsaka sterilitet

Enligt Folkhälsomyndigheten är det inte alla som upplever symptom av infektionen. Vanliga besvär inkluderar dock bland annat inflammation i ändtarm, flytningar från urinröret samt hos kvinnor från slida och livmoderhals. 

Män kan drabbas av inflammation i bitestiklarna och bli sterila. Samma konsekvens kan uppstå hos kvinnor då sjukdomen kan leda till äggledarinflammation.

Kondom bästa skydd

Bakterien kan även spridas ut i blodet och orsaka både blodförgiftning och ledinfektion.

Det bästa sättet att förebygga smittning av gonorré är att använda en hel kondom under hela samlaget, rekommenderar Folkhälsomyndigheten.

Foto: A. Sousa

Text: Redaktionen