SVERIGE: Varnade för våld – sju veckor innan upploppen

2022 05 11

– Det är ett misslyckande att vi inte kunnat förutse detta, givetvis. Vi hade inte de här underrättelserna.

Det sa rikspolischef Anders Thornberg efter att han och justitieminister Morgan Johansson (S) kallades till riksdagens justitieutskott efter påskhelgens upplopp i flera svenska städer.

Rikspolischefen konstaterade att polisen inte hade någon som helst underrättelseinformation som kunde förutse våldsamheterna. Ett felaktigt påstående.

Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari – sju veckor innan upploppen – för våldsamheter i samband med högerextremisten Rasmus Paludans manifestationer mot islam, rapporterar SR Ekot som har tagit del av polisens underrättelserapporter.

Varnade för kriminella

I en första rapport från februari varnas det bland annat för att personer från ”kriminella miljöer” kan dyka upp i samband med motdemonstrationer mot Rasmus Paludans manifestationer.

– Vid en sådan situation föreligger risk för våldsanvändning, då i form av stenkastning mot blåljuspersonal, och/eller bränder (bilar, bråte och däck), konstaterade polisens nationella underrättelseenhet, enligt Ekot

Varnade för konsekvenser

Endast två dagar före Rasmus Paludans manifestation i Östergötland utfärdade den regionala underrättelsetjänsten en ny varning.

De utsatta områdena, Skäggetorp i Linköping och Navestad Norrköping, benämndes som platser där "krafter som vill skapa kaos enkelt kan göra det”, rapporterar SR.

Flera varningar

I rapporten, två dagar innan upploppen, står det bland annat:

”Det kan gå snabbt (minuter) att samla ett större antal individer i syfte att begå ordningsstörningar”

”Konsekvenserna av möjliga våldsamheter kan bli allvarliga för både Paludan och hans anhängare, för allmänheten och fredliga motdemonstranter på plats samt för polisiär personal på plats”.

”Polis som har till uppgift att säkerställa att demonstrationen kan genomföras kan komma att utsättas för hot och våld – även om det inte är polisen primärt som är måltavlan”.

”OTROLIGT ALLVARLIGT”

– Jag blir riktigt, riktigt upprörd om det stämmer att man haft de här underrättelserna och sedan bemannat med alldeles för få poliser, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till P1-Morgon när hon får ta del av uppgifterna.

Hon konstaterar att hon ser ”otroligt allvarligt” på uppgifterna och kommer att kontakta rikspolischef Anders Thornberg.

Kommenterar uppgifterna

Anders Thornberg har kommenterat uppgifterna.

– Det som sas vid pressträffar under och efter påskhelgen baserades på vad som framkommit då, skriver han till SR Ekot.

Foto: Ingripandepoliserna

Text: Redaktionen


Går i konkurs efter 106 år – efter dödsolyckan

2025 05 24

Ett Göteborgsbolag går i konkurs.

Det var under sommaren 2023 som en tragisk olycka inträffade vid nöjesparken Gröna Lund i Stockholm.

En 35-årig kvinna förlorade livet och flera skadades när berg-och dalbanan Jetline spårade ur.

En rättsprocess inleddes då mot bland annat Göteborgs Mekaniska Werkstad – som nu går i konkurs.

Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Går i konkurs

Göteborgs Mekaniska Werkstad – med anor från 1919 – krävs på miljoner för inblandning i dödsolyckan.

Åklagare lämnade förra året in en talan om grovt vållande till annans död, flera fall av grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan mot Göteborgsbolaget.

Detta eftersom Göteborgs Mekaniska Werkstad på uppdrag av Mekosmos levererade en bärarm till nöjesparken.

Bärarmen knäcktes enligt TV4 vid dödsolyckan.

Inte på grund av rättsprocessen

Det ska dock enligt konkursförvaltaren inte vara på grund av rättsprocessen som bolaget går i konkurs – utan på grund av prissättningen.

Göteborgs tingsrätt har fattat beslut om konkurs och bolaget hade vid konkurstillfället 15 anställda.

Enligt de senast tillgängliga siffrorna hade bolaget en nettoomsättning på 17 227 000 kronor, och bokförda tillgångar på 9 402 000 kronor, uppger Konkurslistan

“Hade inte hänt”

Senior åklagare Christer B. Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har sagt att dödsolyckan inte hade hänt om alla regler hade följts.

– I tivolianordningar ska alla delar vara säkra och det finns ett tydligt regelverk med svenska standarder att följa, har han sagt till SVT.

– Om företagen hade följt reglerna hade detta inte hänt.

Anlitades av Mekosmos

Tre företag misstänktes för brott efter dödsolyckan, däribland just Göteborgs Mekaniska Werkstad.

Underentreprenören Mekosmos ska utan Gröna Lunds vetskap ha anlitat Göteborgs Mekaniska Werkstad för produktion av bärarmarna.

Göteborgs Mekaniska Werkstads försvarsadvokat framhöll förra året att ”bolaget bestrider ansvar och motsätter sig därför att betala företagsbot.”

Det rapporterar SVT.

Foto: Gröna Lund

Text: Redaktionen


Ny kafferegel i Sverige – 70 procent vet inte om det

2025 05 23

Den 1 januari 2024 infördes en ny så kallad “kaffelag” i Sverige.

Sedan dess har det snart gått ett och ett halvt år.

Och knappt någon känner till att den har införts.

Det handlar om lagen som kräver att restauranger och kaféer måste erbjuda kunden flergångsalternativ när man köper mat eller dryck som takeaway. En nödvändig lag som dock helt tycks ignoreras, framhåller Håll Sverige Rent efter en ny Novusundersökning.

– Lagen har potential att minska nedskräpningen, men den efterlevs inte. Det krävs praktiska lösningar och mer information till konsumenterna om vi ska lyckas minska berget av engångsplast, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett uttalande.

70 procent känner inte till den

Enligt undersökningen är det bara nio procent av takeawaykunder som erbjudits en mugg eller annan behållare som kan återanvändas.

Samma rapport visar att 72 procent av svenska folket inte ens känner till att lagen finns.

Och hade kännedomen varit större skulle lagen sannolikt efterlevas mer. Enligt Håll Sverige Rent är det 61 procent som är positiva till regeln.

– Folk är inte emot förändringen, tvärtom. Däremot vet de flesta inte om att de har möjligheten att få sin takeaway-kaffe i flergångsmugg, säger Johanna Ragnartz.  

LÄS MER: Nya regler när du går på restaurang – infördes i mars

Pressad bransch

Antalet engångsmuggar med plast har stigit kraftigt på 2020-talet.

Från 1 055 miljoner år 2022 ökade antalet till 1 256 miljoner året därpå. Motsvarande siffra för matlådor var 858 miljoner år 2023, enligt Naturvårdsverket.

Det beskrivs som ett enormt slöseri med resurser och en stor bov i nedskräpningen i städer och i naturen.

I branschen talas det om stora utmaningar.

Den här lagstiftningen har landat i knät på en redan pressad bransch och det saknas stöd och finansiering från offentligt håll. Brist på information till konsumenter bidrar starkt till att flergångsalternativen inte efterfrågas, säger Clara Lidberg på Panter, ett företag som erbjuder återanvändbara kärl.

LÄS MER: OLW lanserar oväntad chipssmak – “Tydlig efterfrågan”

Foto: A. Nee resp C. Ciftci

Text: Redaktionen