SVERIGE: Var fjärde restaurang begår mycket allvarligt misstag

2023 02 07

Var fjärde restaurang och kafé i Sverige lämnar fel information om allergena ingredienser.

Det visat ett nationellt kontrollprojekt från Livsmedelsverket och miljöförvaltningen i Malmö

–  Att en allergiker så ofta riskerar få fel information på restauranger är mycket allvarligt då det kan leda till allergiska reaktioner. Restauranger och liknande verksamheter har en skyldighet att informera om allergena ingredienser i maten de serverar, säger projektledaren Maria Svensson,  enhetschef för livsmedelskontrollen i Malmö stad.

Kunder som fått felaktig information om allergener på en restaurang eller annat serveringsställe uppmanas att kontakta sin kommun.  

– Om en konsument inte har fått rätt information är det bra att höra av sig till livsmedelskontrollen i sin kommun. Då kan livsmedelskontrollen reda ut varför det blev fel, säger Maria Svensson.

Fakta undersökningen

Totalt ställdes frågor om 4 344 produkter som säljs på 2 172 restauranger, kaféer och andra storhushåll. 

– Fel allergeninformation lämnades för 17 procent av produkterna hos 25 procent av restaurangerna och kaféerna, rapporterar Livsmedelsverket.

Ett mycket allvarligt misstag som kan få stora konsekvenser.

– Den som är allergisk eller överkänslig mot vissa ingredienser ska kunna lita på att en restaurang kan ge rätt information om allergena ingredienser i mat och dryck som de serverar, understryker myndigheten.

Flera produkter sticker ut

Kontrollprojektet visar att senap och selleri var de allergener som verksamheterna missade att ge ut korrekt information om i flest fall  – 223 gånger för senap och 171 för selleri.

Fel information angående mjölk, ägg och gluten gavs i mer än 100 fall vardera. 

Fel information om jordnötter och nötter var ovanligare. Där gavs fel information i tre respektive tio fall.

Personer som är allergiska mot mjölk, ägg och gluten kan påverkas lika illa som nötallergiker.

Det påpekar Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket. 

– Det är vanligt med allergi mot mjölk, ägg och vete i Sverige och reaktionerna mot dessa livsmedel kan bli lika allvarliga som allergiska reaktioner mot jordnötter eller nötter. Att information om dessa vanliga allergener missas så ofta innebär att risken för allvarliga reaktioner är särskilt stor.

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen