SVERIGE: V-ledaren ställer krav på regeringen

2022 10 11

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar kräver att regeringen vidtar nya åtgärder för att sätta press på Iran.

Det framför V-ledaren tillsammans med partitoppen Håkan Svenneling i en artikel i GP.

–  Sverige kan inte passivt se på medan frihetskämpar mördas av en fundamentalistisk diktatur. Därför kräver Vänsterpartiet att regeringen vidtar åtgärder för att sätta press på Iran, framhåller V-topparna.

Vidare betonar Dadgostar och Svenneling att Sverige under kommande veckas EU-möte i Bryssel bör verka för att unionen inför nya riktade sanktioner mot det iranska ledarskiktet.

De anser även att Sverige i en större utsträckning ska verka för att utreda och lagföra brott som i dag begås i Iran.

– Det finns en möjlighet för länder som Sverige att utreda och lagföra brott, oavsett var de är begångna eller vilken nationalitet som gärningsmannen eller målsäganden har. Den möjligheten ska vi använda. Även dagens övergrepp ska en dag straffas, understryker vänsterpartisterna.

Kritiserar Ann Linde

Nooshi Dadgostar och Håkan Svenneling riktar även kritik mot Sveriges avgående utrikesminister Ann Linde (S).

V-topparna kritiserar utrikesministern för hennes möte med sin iranske motsvarighet Hossein Amir-Abdollahian i samband med FN:s generalförsamling i New York.

– Det är inte tid att ge legitimitet åt det iranska styret såsom utrikesminister Ann Linde gjorde när hon poserade med den iranska utrikesministern vid sitt besök i New York nyligen, framhåller Dadgostar och Svenneling.

Stora protester

Protesterna i Iran startade med Mahsa Jina Amini död den 16 september i landets huvudstad Teheran. Den 22-åriga kvinnan dog efter att hon gripits av moralpolis på grund av att hon inte bar slöja.

En omfattande protestvåg har följt efter dödsfallet. Den iranska polisen har svarat med våld. Många människor har dödats i protesterna.

Även kvinnor som bär hijab, samt några religiösa ledare, har ställt sig bakom protesterna, vilket enligt  journalisten och Iranexperten Negar Mortazavi är anmärkningsvärt.

– Många kvinnor som bär hijab har sagt ”Jag är en hijabi-kvinna men jag är emot moralpolisen. Gör inte detta i mitt namn”, säger hon till SVT Nyheter och tillägger:

– Den här gången är det kvinnorna som står i fokus och protesterna är i grunden en kvinnorevolt och har feministiska mål. Men man gör även revolt mot andra orättvisor som religiöst tvång, statens övervåld, patriarkatet, den ekonomiska krisen, samt annat som man håller staten ansvarig för.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen