SVERIGE: Utrikesministern om hotbilden från Ryssland

2022 04 21

– Ryssland har med all önskvärd tydlighet klargjort att det är inget de önskar. De kommer att reagera på olika sätt, de har hotat Sverige och oss flera gånger genom att uttrycka detta.

Det säger utrikesminister Ann Linde under en pressträff på torsdagen när hon kommenterar Rysslands reaktion på ett eventuellt framtida svenskt medlemskap i Nato.

Oacceptabelt

Ann Linde kallar Rysslands varningar och hot för ”oacceptabelt” och konstaterar att varje land måste bestämma över sin säkerhetspolitik.

Tillsammans med försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelade hon på torsdagens pressträff att regeringen vill snabba på ett eventuellt beslut om ett Natomedlemskap.

Den säkerhetspolitiska analysen tidigareläggs. Den ska nu vara klar den 13 maj istället för den 31 maj.

Cyberhot och sabotage

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommenterade också hotbilden från Ryssland under torsdagens pressträff.

– Det är sådant som cyberhot, hybridhot, sabotage, underminerande av statsorganisationen, det är en hel katalog av åtgärder som kan tänkas vidtas av Ryssland. Jag vet inte vad de avser att göra, det har jag ingen uppfattning om, men att Europa lever i en hotsituation och att allt här har förändrats i grunden – det är det man behöver ta ställning till, säger Peter Hultqvist.

Kan räkna med fortsatta hot

Jonas Wikman, generalmajor och ställföreträdande insatschef, konstaterar i likhet med utrikesministern och försvarsministern att Rysslands hot mot Sverige kommer att fortsätta.

– Vi kan räkna med fortsatta hot och upptrappad retorik från rysk sida, sa han på Försvarsmaktens veckovisa pressträff under torsdagen.

Kommer påverkar närområdet

Generalmajoren konstaterar även att Rysslands anfallskrig påverkar säkerhetsläget i Sverige.

– Den ryska invasionen har fortsatt tydlig påverkan på säkerhetsläget även i vårt närområde, säger han och framhäver att de kommande veckorna kommer att vara mycket viktiga för båda sidorna i kriget.

Samtidigt bedömer Försvarsmakten att konflikten mellan Ukraina och Ryssland kommer att fortsätta i månader eller flera år.

Foto: President of Russia Office resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen