SVERIGE: Turister vågar inte besöka Gotland

2022 05 24

Kryssningsfartyg till Visby gapar tomma på grund av rädda passagerare.

Gotland och inte minst Visby är normalt sett en välbesökt plats i Sverige under sommaren, både bland svenska och utländska turister. Havsnära miljöer, Almedals- och Medeltidsvecka och raukar är några exempel på vad som lockar människor till ön.

Turister nobbar ön

Enligt regionens hemsida tar Gotland emot ungefär en miljon besökare i snitt varje år. År 2018, före pandemin, reste 2,2 miljoner människor till och från Gotland.

Men nu väljer turister att nobba ön på grund av det säkerhetspolitiska läget i Europa, rapporterar Sveriges Radio.

Rädda för Putin

Denna vecka planeras åtta kryssningsfartyg ankomma till Visby. Normalt skulle det innebära runt 16 000 kryssningsturister om fartygen vore fulla, men en  stor del av platserna gapar tomma. Istället väntas drygt 5 000 besökare.

Enligt CMP, som ansvarar för kryssningskajen, beror det framför allt på att många turister inte är bekväma med att besöka Östersjöområdet sedan Vladimir Putin inledde Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Främst amerikaner

I huvudsak är det de amerikanska turisterna som väljer att nobba kryssningar i regionen.

– Det är inte fullt på båtarna, speciellt inte de amerikanska rederierna. De har svårt att fylla båtarna i Östersjön på grund av det geopolitiska läget just nu med Rysslands invasion av Ukraina, säger Henrik Nehro Alhqvist, som jobbar för CMP, till SR.

“Tror att Östersjön är livsfarlig”

Han utvecklar vad som ligger bakom den amerikanska rädslan för Östersjön.

– Den amerikanska marknaden är relativt inskränkt, ursäkta uttrycket. De tror att hela Östersjöområdet är livsfarligt på grund av kriget i Ukraina. Men om man ser på europeiska rederier, deras passagerare kommer ofta från europa och de har en annan insyn i Östersjön så där finns det ingen rädsla. De tycker inte att det är läskigt.

Viktigt för ekonomin

Turismen är viktig för Gotland, inte minst ur ekonomisk synpunkt. Ett normalt år genererar besökarna en omsättning för företagen på ön värt 2,3 miljarder kronor, visar en rapport från Gotlands Besöksnäring från 2021.

– Dessutom bidrar turisterna även till en sysselsättning på 1 200 personer i genomsnitt under året. Utan turisterna skulle sysselsättningen vara omkring 25 procent lägre i turistbranscherna, framhäver organisationen.

Foto: P. Hansen

Text: Redaktionen