SVERIGE: Turister vågar inte besöka Gotland

2022 05 24

Kryssningsfartyg till Visby gapar tomma på grund av rädda passagerare.

Gotland och inte minst Visby är normalt sett en välbesökt plats i Sverige under sommaren, både bland svenska och utländska turister. Havsnära miljöer, Almedals- och Medeltidsvecka och raukar är några exempel på vad som lockar människor till ön.

Turister nobbar ön

Enligt regionens hemsida tar Gotland emot ungefär en miljon besökare i snitt varje år. År 2018, före pandemin, reste 2,2 miljoner människor till och från Gotland.

Men nu väljer turister att nobba ön på grund av det säkerhetspolitiska läget i Europa, rapporterar Sveriges Radio.

Rädda för Putin

Denna vecka planeras åtta kryssningsfartyg ankomma till Visby. Normalt skulle det innebära runt 16 000 kryssningsturister om fartygen vore fulla, men en  stor del av platserna gapar tomma. Istället väntas drygt 5 000 besökare.

Enligt CMP, som ansvarar för kryssningskajen, beror det framför allt på att många turister inte är bekväma med att besöka Östersjöområdet sedan Vladimir Putin inledde Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Främst amerikaner

I huvudsak är det de amerikanska turisterna som väljer att nobba kryssningar i regionen.

– Det är inte fullt på båtarna, speciellt inte de amerikanska rederierna. De har svårt att fylla båtarna i Östersjön på grund av det geopolitiska läget just nu med Rysslands invasion av Ukraina, säger Henrik Nehro Alhqvist, som jobbar för CMP, till SR.

“Tror att Östersjön är livsfarlig”

Han utvecklar vad som ligger bakom den amerikanska rädslan för Östersjön.

– Den amerikanska marknaden är relativt inskränkt, ursäkta uttrycket. De tror att hela Östersjöområdet är livsfarligt på grund av kriget i Ukraina. Men om man ser på europeiska rederier, deras passagerare kommer ofta från europa och de har en annan insyn i Östersjön så där finns det ingen rädsla. De tycker inte att det är läskigt.

Viktigt för ekonomin

Turismen är viktig för Gotland, inte minst ur ekonomisk synpunkt. Ett normalt år genererar besökarna en omsättning för företagen på ön värt 2,3 miljarder kronor, visar en rapport från Gotlands Besöksnäring från 2021.

– Dessutom bidrar turisterna även till en sysselsättning på 1 200 personer i genomsnitt under året. Utan turisterna skulle sysselsättningen vara omkring 25 procent lägre i turistbranscherna, framhäver organisationen.

Foto: P. Hansen

Text: Redaktionen


Norrmän bötfälls i Sverige – alla begår samma misstag

2024 07 15

Mängder med norska turister i Sverige har åkt på oväntade böter.

I Norge är det tillåtet.

Av den anledningen parkerar norrmännen i god tro sina bilar längs med gatan – men möts av den klassiska gula lappen under vindrutetorkaren när de kommer tillbaka.

Detta trots att det inte finns några skyltar om att det skulle vara förbjudet att parkera.

Orsaken är istället att de norska bilisterna parkerar mot färdriktningen, vilket inte är lagligt att göra i Sverige.

– Många norrmän på roadtrips i Sverige har upplevt detta, rapporterar norska tidningen Dagbladet.

En "svenskfälla"

Fenomenet beskrivs i norska medier som en “svenskfälla”.

Men Transportstyrelsen är glasklar med vad som gäller.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten.

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

1 200 kronor

Men det förbudet har alltså gått många norrmän förbi.

Istället delas felparkeringsavgifter ut på löpande band, inte sällan på summor uppemot 1 200 svenska kronor.

Och för den norrman som tror att det går att knyckla ihop den gula lappen, kasta den i papperskorgen och ta för givet att man kommer undan är det bara att tänka om.

Myndigheterna i nordens länder har nämligen ingått avtal som innebär möjlighet till tvångsindrivning över landsgränserna. 

Det gäller både vid parkeringsböter och fortkörningsböter.

LÄS MER: Många bilister gör fel på sommaren – böter skickas hem med posten

Samarbete i hela EU

Liknande samarbeten finns även inom EU och ett nyligen fattat beslut ska säkerställa att detta framöver kommer att fungerar smidigare mellan samtliga medlemsländer.

En av indrivarna som sysslar med just detta är Euro Parking Collection (EPC)

För närvarande arbetar EPC på uppdrag av mer än 450 utfärdande organisationer i 15 europeiska länder. Dessa organisationer utgörs i första hand av offentliga myndigheter och polismyndigheter, råd, kommuner, statliga myndigheter, vägavgiftsoperatörer och privata parkeringsföretag, skriver EPC på sin hemsida.

Foto: M. Krahn

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: EU har fått nog – dåliga nyheter för Orbán

2024 07 15

EU har fått nog av Viktor Orbáns käppar i hjulet för unionens utrikespolitik.

Nu överväger EU ett aldrig tidigare skådat steg för att markera mot Ungerns beteende.

Istället för att åka till Budapest för det ordinarie utrikesministermötet kommer medlemsländerna att bojkotta Orbáns evenemang och istället samlas på ett eget toppmöte – utan Ungern.

Det uppger den amerikanska tidningen Politico.

– Om det finns ett formellt råd för utrikesfrågor, organiserat av den högre representanten, (Josep Borrell, EU:s utrikeschef, red. anm.), kommer ministrarna inte att kunna åka till Budapest, säger en diplomat tidningen talat med.

"En tydlig signal"

Ungern innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU. Landet har planerat att stå värd för just ett möte i Budapest 28-29 augusti. 

Men efter Orbáns självutnämnda “fredsturné” i Ryssland och Kina de senaste veckorna vill nu flera EU-länder inte ens ta i Ungern med tång.

Och enligt tre EU-diplomater, som krävt anonymitet, kommer nu Josep Borrell att kalla unionens utrikesministrar till möte samma dagar som Orbán tänker ha möte i den ungerska huvudstaden.

– Det skulle sända en tydlig signal om att Ungern inte talar för EU, säger en av Politicos diplomatkällor.

Sverige nobbar

Sverige är ett av länderna som öppet deklarerat att man tänker bojkotta informella möten med Ungern efter Orbáns besök i Ryssland och Kina.

– Han (Orbán) missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT förra veckan.

Enligt tv-kanalen kommer man istället för politiska representanter att skicka tjänstemän.

– Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och än mindre för det samlade EU-systemet. Alla diskussioner om Ukraina sker med Ukraina, säger Ulf Kristersson.

"Knappt ens en fråga"

I slutet av maj uppgav källor till Politico att den ungerska premiärministern på något sätt kommer att straffas på grund av sitt ständiga motarbetande av Ukraina.

Efter att Kinas ledare Xi Jinping tidigare i maj genomförde ett statsbesök i Ungern uppmanade diktatorn Orbán att ta större plats i EU.

Men så kommer det inte att bli. Tvärtom kan Ungern förvänta sig mindre inflytande än tidigare och degraderas i EU-kommissionens hierarki.

– Det är knappt ens en fråga om att Ungern ska få behålla kontrollen över något mäktigt mandat, sade en diplomat till tidningen vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen