SVERIGE: Torghandlare lurade äldre och turister

2022 05 17

13 000 kronor för ett knippe morötter.

Så mycket fick en 94-årig man betala för sina grönsaker när han handlade på Hötorget i Stockholm efter ett läkarbesök.

Mannen är en av flera som drabbats av torghandlarnas lurendrejerier. 

I ett pressmeddelande meddelar polisen att de har stoppat två torghandlares verksamhet.

Så gick det till

Torghandlarna hade satt i system att lägga på en eller flera nollor på slutsumman när kunder betalade med kort, uppger polisen.

– Det som skulle ha kostat 54 kronor blev 540 och 150 kronor blev 1 500. Ibland vågade torghandlarna vara ännu fräckare, skriver polisen och hänvisar till tillfället när torghandlarna sålde ett knippe morötter för 13 000 kronor till 94-åringen.

Vid ett annat tillfälle uppges torghandlarna har sålt blandad frukt för 12 000 kronor.

Äldre och turister

– De aktuella torghandlarna har i huvudsak riktat in sig på äldre personer och turister som inte märkt att de blivit lurade förrän kanske långt efteråt. En del har säkert svurit, men tyckt att summan de förlorat varit för liten för att bry sig om det. Däremot misstänker vi att torghandlarna själva tjänat väldigt mycket pengar, säger Jan Friberg på Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Polisen och Stockholm stad fick tidigt  in flera klagomål från upprörda kunder, men utredningen fick läggas på is.  Polisen har saknat resurser för att utreda dessa ärenden i ett tidigare stadie.

Men i år fick  Stockholmspolisens bedrägerisektion en möjlighet att gå igenom anmälningarna.

Stödköp som bevis

– Genom att begära in kontrollera kvitton och kontoutdrag kunde polisen härleda vilka torghandlare det var frågan om och presentera en väldigt exakt bild över problembilden för Stockholms stad, rapporterar polisen.

Stockholms stad anlitade sedan ett civilt bolag som gjorde riktade stödköp hos torghandlarna. Det visade sig att bedrägeriet fortfarande pågick och stödköpet kunde användas som bevis.

– Nu är de inte kvar på Hötorget och det ökar tryggheten för dem som gör inköp där. Förhoppningen är att Stockholms stad och polisens insats ska fungera brottsförebyggande genom att vi visat att vi tagit bedrägeriet på allvar, säger Jan Friberg.

Foto: N. Fewings

Text: Redaktionen