TULLVERKET: Stort tillslag – kopplas till Ryssland

2023 02 17

Tullverket har stoppat 144 exportsändningar på väg till Ryssland och Belarus sedan EU införde sanktioner mot länderna.

Tusentals varor till ett sammanlagt värde av nästan 199 miljoner kronor har stoppats. 

Tullverket har bland annat förhindrat flera sändningar av industriteknik och kemikalier. En del produkter har stoppats eftersom de kan användas både militärt och civilt.

– Att stoppa export av otillåtna varor till Ryssland och Belarus är ett viktigt arbete och vi har stoppat mycket. Ska sanktionerna få effekt måste de följas och vår roll är att stoppa de exportsändningar som bryter mot reglerna, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Tusentals varor

Totalt har 133 sändningar till Ryssland och elva sändningar till Belarus stoppats sedan mitten av februari.

Det handlar om tusentals varor.

En sändning motsvaras i regel av en exportdeklaration. Varje exportdeklaration kan i sin tur innehålla flera varuposter. Totalt innehåller de stoppade sändningarna 1 020 varuposter och varje varupost kan i sin tur bestå av hundratals varor, uppger Tullverket.

– Att kontrollera att sanktionerna följs är ett resurskrävande arbete. EU-besluten om sanktioner har kommit snabbt och i flera steg. En av de mest komplicerade uppgifterna är att utreda när mottagaren av varorna omfattas av sanktionerna. Att få en rättvisande bild av ägarförhållanden i Ryssland idag är mycket svårt, säger Charlotte Svensson.

Kan användas militärt

Flera av sändningarna som har stoppats innehåller produkter med dubbla användningsområden, det vill säga varor kan användas både för militära och civila ändamål.

Det handlar bland annat om följande produkter:

- Gasturbiner

- Ångturbiner

- Delar till maskiner

De flesta sanktionsvarorna stoppades innan de lämnade lagret hos avsändaren i Sverige genom att Tullverkets system reagerade på tulldeklarationen.

I södra Sverige, där förbindelsen med kontinenten är större, har Tullverket även gjort fysiska kontroller.

– I samband med de fysiska kontrollerna har även misstänkt stöldgods på väg ut ur landet stoppats. Från februari 2022 fram till årsskiftet har Tullverket överlämnat 45 ärenden med misstänkt stöldgods till Polismyndigheten som ansvarar för att utreda stöldgodsärenden. Det misstänkta stöldgodset som stoppats har bland annat bestått av byggmaskiner, vitvaror, mobiltelefoner, åkgräsklippare, båtmotorer, cyklar, verktyg och katalysatorer, framhåller myndigheten.  

Foto: I. Ryabov

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen