SVERIGE: Stor polisinsats – hundratals fordon inblandade

2023 03 18

Polisen försöker förhindra streetracing i Göteborg.

Under lördagskvällen har hundratals bilar samlats på Hisingen i Göteborg.

En stor polisinsats pågår i området för att försöka förhindra streetracing.

Många patruller är på plats, och polisen rekommenderar trafikanter att hålla sig undan.

– Vi har en besvärlig situation med många människor och mycket bilar på plats nu. Det har körts väldigt fort och väldigt vårdslöst ute på E6:an. Många bilar, även utlandsregistrerade, finns nu på Transportgatan. Vi tror att det planeras någon typ av streetrace, säger Andreas Odén på polisen till GP.

“Norska fordon”

Polisen menar att det varit stökigt till viss del men inte förekommit några våldsamheter.

Flera utlandsregistrerade fordon har varit på plats under kvällen.

– Enligt kollegor som ingår i vår insats finns det bland annat en hel del norska fordon under den här bilträffen. Och vi har vittnesmål om att det tidigare körts i höga hastigheter ute på själva E6, säger Odén.

Uppemot 500

I huvudsak har bilarna rört sig kring Bäckebolsområdet, främst längs den långa Transportgatan.

Uppemot 500 bilar samlades i området under kvällen, uppger Aftonbladet.

Situationen beskrivs som besvärlig med många människor och bilar på plats.

Uppmärksammat i Osby

För ett par år sedan uppmärksammades illegal streetracing som anordnades i Osby.

Arrangörerna Osby Street Race satsade på evenemanget utan tillstånd, polisen var då på plats men avbröt inte arrangemanget.

– Det är ju svårt för en eller två patruller – jag vet inte hur många vi var – att stoppa ett evenemang där flera tusen personer samlats, sade Veronica Gustafsson, kommunpolis i Osby till SVT då.

Olika åsikter

En som var positivt inställd till händelsen var kommunalrådet Niklas Larsson.

– Om det var legalt hade jag gått dit. Jag hoppas att man på något sätt kan få till det lagligt. Evenemang med så många besökare sätter Osby på kartan. Vi har varit väldigt behjälpliga för att få detta legalt. Men det är svårt att hitta en lämplig plats, sade Niklas Larsson.

Foto: Polisen Linköping FB

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen