SVERIGE: Stor polisinsats efter våldsdåd

2023 03 21

Tre personer har blivit knivskadade i Bengtsfors.

Sent på tisdagen larmades polis och ambulans till en bostad i Billingsfors.

Tre personer har skadats med kniv och två personer har gripits.

– En av de skadade transporteras med hjälp av helikopter till NÄL för vidare vård. Samtidigt så har polisen kunnat gripa två misstänkta män i Billingsfors som har pekats ut som gärningsmän. Brottsplatsen avspärrad och tekniker beställda, framhåller polisen.

Båda gripna är för närvarande misstänkta för försök till mord. 

Kan finnas koppling

En av de skadade personerna har med helikopter förts till Norra Älvsborgs länssjukhus.

Två av de skadade uppges vara mellan 15 och 20 år gamla.

Polisen utesluter inte att det kan finnas en koppling mellan gärningspersonerna och brottsoffrena.

– Vi får förutsätta att de känner varandra på något sätt, men jag vet inget om motivbilden just nu. De misstänkta kommer att höras så fort som möjligt så att åklagaren kan ta ställning till om de skall anhållas, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson enligt SVT.

“När är oklart”

Två misstänkta har gripits i Billingsfors och pekats ut som gärningsmän.

– De skadade kommer att höras, men när är oklart, speciellt när det gäller personen som är mest skadad och förd till NÄL, säger Stefan Gustafsson.

Är förbjudet

I Sverige är det förbjudet att ha knivar, stickvapen, skärvapen och andra farliga föremål på allmän plats, inom skolområde eller i fordon på allmän plats om inte innehavet är befogat.

Är man under 21 får man enligt lag inte äga springknivar eller springstiletter.

– Uppsåtligt brott mot knivlagen kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Handlar det om ett grovt brott mot knivlagen kan de ge fängelse i lägst sex månader och högst två år, förklarar polisen.

Vissa undantag

När innehavet kan anses vara befogat finns det vissa undantag gällande knivlagen.

Exempel på undantag från förbudet är militär som bär kniv till uniform, hantverkare som använder kniv i arbetet och svampplockare som under vandring bär ändamålsenlig kniv.

Foto: Polisen Linköping FB

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen