JUST NU: Slår larm efter regeringens besked

2022 11 08

SKR, Sveriges kommuner och landsting, menar att regeringens tillskott på tio miljarder till landets kommuner och regioner inte kommer att vara tillräckliga för den svenska sjukvården.

Svensk sjukvård kommer därför att stå inför tuffa tider, enligt SKR.

– I synnerhet regionerna drabbas hårt och det finns inte mycket annat att spara på än vården, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, till DN. 

Vädjade tidigt om ekonomiskt stöd

Redan i slutet av oktober uttryckte SKR i en hemställan till regeringen behovet av utökat ekonomiskt stöd till både regioner och kommuner som kan komma att drabbas hårt av tuffare tider som väntar nästa år. Det handlar om inflation, höjda räntor och lågkonjunktur.

– Regeringens generella tillskott till kommuner och regioner är ett välkommet besked även om det inte kompenserar fullt ut för de ekonomiskt tuffare tiderna utan kommer innebära att sektorn kommer behöva vidta åtgärder för en budget i balans, säger Peter Danielsson (M), ordförande för SKR, till DN.

Tvingas till besparingar

En större andel generella stadsbidrag har SKR delvis fått gehör för, berättar Wallenskog, men pengarna anses inte vara tillräckliga.

Av den anledningen väntas vården drabbas hårt när de statliga bidragen inte räcker till.

– Samtidigt fortsätter regeringen med omfattande detaljstyrande, riktade statsbidrag och det finns heller inga förslag om förenklingar för att minska regelkrånglet. Det är oroande i en tid när kommuner och regioner verkligen behöver långsiktigt hållbara planeringsförutsättningar och en chans att säkra välfärden, säger Danielsson, till DN.

Situationen redan tuff

Den svenska sjukvården har det sedan tidigare tufft, bland annat till följd av pandemin.

I en analys av Socialstyrelsen om pandemins effekter på vården, betonas att pandemiperioden bland annat bidragit till hög arbetsbelastning inom vissa delar av hälso- och sjukvården och att planerad vård behövts ställas in eller fått skjutas upp.

– Det är klart att alla måste bidra i krisen, men vi tycker att kommuner och regioner får ta en stor del av smällen. Regionerna kommer att tvingas spara på vården, säger Wallenskog, till DN.

Socialstyrelsen betonar dock att akut vård och planerad vård som inte kunnat vänta, har prioriterats.

”Välkommet besked”

Danielsson instämmer i att prognosen ser dyster ut. Han vill dock framhålla att han samtidigt är glad för beskedet att offentlig sektor kommer få ta del av regeringens högkostnadsskydd för el.

Detta eftersom både sjukhus och skolor är verksamheter som påverkas av dagens höga elpriser. Totalt avsätter regeringen 55 miljarder kronor för detta.

– Nu har vi fått bekräftat att det ska omfatta även våra medlemmar vilket är ett välkommet besked, säger Danielsson, till DN.

Fakta SKR

  • SKR är en medlems- och arbetsgivarorganisation. Alla kommuner och regioner är medlemmar
  • SKR:s uppgift är att stödja och bidra till att utveckla kommuner och regioners verksamhet
  • SKR fungerar som ett nätverk för kunskapsutbyte och samordning
  • SKR har som uppdrag att ge service och professionell rådgivning inom alla de frågor som kommuner och regioner är verksamma inom
  • SKR erbjuder även kurser och konferenser inom många ämnen
  • Källa: Sveriges kommuner och landsting, SKR

Foto: R Catabay
Text: Redaktionen


Hundratals från Bandidos på väg till Sverige – Danmark slår larm

2025 01 24

Flera hundra medlemmar från den ökända MC-klubben Bandidos väntas komma till Sverige på lördag.

Alldeles nyligen pekades Bandidos ut som den mest brottsaktiva MC-klubben i landet, enligt Acta Publica.

– Narkotikan är en stor del av klubbens verksamhet, konstaterar researchgruppen i en rapport och tillägger:

– De grova brott som personer i Bandidosmiljön dömts eller åtalats för under många år och även under 2024 visar att dessa brott tolereras.

Kommer från hela världen

På lördag firar Bandidos i Helsingborg 30 år.

Hundratals medlemmar från hela Europa samt USA och Asien kommer att ansluta till evenemanget och festen som ska hållas i Hasslarp, strax utanför Helsingborg.

Det sker samtidigt som det i Danmark inletts en historisk rättsprocess om att förbjuda MC-klubben.

I grannlandet beskrivs Bandidos som den mest våldsamma gänggruppen och den största gruppen organiserade kriminella i landet.

– Det betyder att det enligt vår uppfattning är så att det som en vanlig del av Bandidos MC:s verksamhet i Danmark har begåtts och begås omfattande och allvarlig brottslighet till skada för det danska samhället, säger Halit Sert, en av åklagarna i ärendet, till TV2.

Även Finland vill förbjuda klubben.

Flera är dömda

Rättegången sker i Helsingör – bara några kilometer över sundet från Helsingborg.

I den skånska staden finns det runt 20 medlemmar i Bandidos, enligt en granskning av Helsingborgs Dagblad.

De flesta av dem förekommer i brottsregistret, framför allt för olika former av narkotikabrott. I två fall finns domar för synnerligen grovt narkotikabrott respektive grovt vapenbrott. En är dömd för mord, ett brott som dock begicks före medlemskapet.

Bandidos själva vill inte kommentera granskningen, men har vid upprepade tillfällen hävdat att brotten begås av enskilda individer och inte MC-klubben.

Ola Fredriksson, researcher på Acta, håller inte helt med.

– Det är både och, säger han till HD.

LÄS MER: Hells Angels och Bandidos i gemensam aktion

Finns på nio orter

Bandidos MC finns på nio orter i Sverige: Stockholm, Karlstad, Vänersborg, Skara, Kungälv, Göteborg, Växjö, Höör och Helsingborg.

Den svenska regeringen och SD arbetar med en ny lag som ska kunna döma människor för samröre med gängkriminella. Ett lagförslag väntas läggas fram under året, men kan bli verklighet först efter riksdagsvalet 2026.

Om så blir fallet torde Bandidos få svårt att undvika att sorteras inom den grupp som kriminaliseras, erfar Acta Publica.

Foto: Joe Mabel

Text: Redaktionen


Nya regler för alla som reser till Thailand

2025 01 25

Resenärer till Thailand får nu nya regler att förhålla sig till.

Thailand är som bekant en av svenskarnas favoritdestinationer.

Nu på lördagen kommer uppgifter om att ett nytt system kommer att införas - och det innebär nya regler att förhålla sig till för alla som reser till landet.

Det rapporterar Bangkok Post.

Nya regler

Från och med den första maj i år måste alla utländska medborgare som reser in till Thailand skriva i ett digitalt formulär som kallas TM6.

Där ska besökare bland annat redovisa sin adress under vistelsen.

Natthriya Thaweevong, turistdepartementets ständiga sekreterare, förklarar att onlineformuläret förväntas hjälpa till att spåra turister medan de är i Thailand, vilket ökar förtroendet för säkerheten när landet bekämpar negativa uppfattningar.

Överväger turistavgift

Det ser även ut som att Thailand överväger att införa en turistavgift, även om det inte är helt säkert ännu.

– En källa på ministeriet som begärde att få vara anonym säger att med tanke på att TM6-formuläret snart kommer online är det större sannolikhet att turistavgiften på 300 baht kommer att skjutas upp, uppger Bangkok Post.

Nya resetrender

Svenskarna väntas fortsätta vallfärda till Thailand och får då komma ihåg de nya reglerna.

Resebolaget TUI har i dagarna släppt en ny rapport där de framhåller att det finns en del resetrender som väntas bli påtagliga detta reseår.

– Överflöd och flärd står inte längre högst upp på resenärernas prioriteringslista, framhåller TUI som en av trenderna i ett pressmeddelande.

– Under 2025 söker vi istället lyx i form av bekvämlighet, avkoppling och premiumupplevelser. Mikroäventyr utan pressande scheman och med omsorgsfullt utvalda aktiviteter blir allt mer populärt.

“Kommer vilja bidra”

TUI fortsätter.

– Det kommande året vill resenärer bidra positivt till destinationerna de besöker och de efterfrågar samhällsbaserade upplevelser som gynnar resmålet och lokalbefolkningen, så som naturvårdsprojekt och strandstädningar.

Foto: Myra Pro

Text: Redaktionen