SVERIGE: Stor framgång för manligt preventivmedel

2022 07 08

Att smörja axlarna tycks vara ett effektivt sätt att undvika graviditet.

Det finns flera preventivmedel på marknaden för kvinnor, men för män har man hittills behövt förlita sig på kondom.

Men det är bara en tidsfråga innan det förändras eftersom forskare har tagit fram en axelkräm som minskar spermieproduktionen rejält, rapporterar Dagens Nyheter.

“Längst fram i utvecklingen”

Salvan i fråga skulle till och med kunna ersätta kvinnornas p-piller.

– Inget annat hormonellt preventivmedel för män har kommit så här långt. Den här salvan ligger längst fram i utvecklingen, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, till tidningen.

Resultaten över förväntan

Den aktuella salvan håller nu på att utvärderas efter att ha testats av 400 par i sju olika länder – där 61 par från Sverige har deltagit. 

Och resultaten är klart över förväntan – inte en enda “olycka”, det vill säga oönskad graviditet, har registrerats.

Bromsar spermieproduktionen

I krämen ingår hormonet nesteron, ett hormon som minskar männens produktion av spermier. För att motverka risk för impotens innehåller den även testosteron.

Genom att smörja in axlarna med salvan ska spermieproduktionen bromsas så att sädesvätskan innehåller max en en miljon spermier per milliliter. 

I praktiken steril

En miljon spermier kan låt mycket, men man ska inte låta sig luras av den höga siffran.

Om en man har en miljon spermier per milliliter sädesvätska är han i praktiken steril. Med god marginal, dessutom. Gränsen för fertilitetsproblem går vid cirka 15 miljoner. Normalt innehåller sädesvätskan runt 120 miljoner spermier per milliliter, säger Kristina Gemzell Danielsson till DN.

Svagt intresse från läkemedelsindustrin

Inga läkemedelsföretag har varit intresserade av bekosta studien, utan det är amerikanska hälsomyndigheten som har bidragit med de ekonomiska förutsättningarna.

Intresset från läkemedelsindustrin har varit väldigt svagt, sade Kristina Gemzell Danielsson.

Då finns salvan i butik

Den nya salvan skulle kunna ersätta kondomen, som hittills är mäns enda alternativ till preventivmedel.

Men när kan sexsugna, men inte så barnsugna, konsumenter förvänta sig krämen på marknaden?

– För tre år sedan sa jag fem år, men jag säger fem år igen. Sånt här tar tid, säger Karin Gemzell Danielsson till DN.

Foto: G. Altmann

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen