SVERIGE: Stor försvarsaffär

2023 07 26

Polen har lagt en mycket stor order på ett försvarssystem.

Ordern handlar om Saabs 340-plan som bland annat är utrustade med Erieye-radar, och kan användas i såväl civila som militära uppdrag.

Affären är värd ungefär 600 miljoner kronor.

Det är ett radarspaningssystem som kan ge information, och användas i räddningsinsatser och aktioner relaterade till luftövervakning.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Stark relation”

Olika varianter av Erieye-systemet har sålts till nio olika länder och är ett av de mest använda luftövervakningssystemen i världen.

Carl-Johan Bergholm, chef för Saabs övervakningsdivision, är nöjd med affären.

– Saab har sedan många år en stark relation med det polska försvarsdepartementet. Vi är stolta över att ytterligare stärka Polens försvarsmakt med våra luftburna lösningar för tidiga varningar och nätverksbaserade lösningar, säger han.

Två plan

Det är Polens försvarsdepartement som valt att köpa in två nya AEW-plan från Saab.

Kontraktsperioden är mellan 2023 och 2025.

– Dessa tidiga varningssystem består av flygplanet Saab 340 som är utrustat med Saabs avancerade radar, Erieye. Kontraktet omfattar även markutrustning samt logistik- och supporttjänster inom landet, framhåller Saab.

Världsledande företag

Saab, som grundades 1937, är ett världsledande företag inom militära produkter.

Deras portfölj innehåller många produkter som bidrar till försvaret i flera länder.

– Vår resa började 1937 och Sverige är en av våra största och viktigaste marknader. Vi har genom åren utvecklats till att bli världsledande inom flera områden rörande säkerhet och försvar och är stolta över vår roll i Sveriges totalförsvar, förklarar företaget.

Oerhörda siffror

Bara i Sverige har Saab över 15 000 anställda i över 40 orter.

Bolaget omsatte år 2020 över 12 miljarder kronor inom Sverige.

– Innovation är centralt för Saabs existens. Under hela vår historia har en innovativ kultur, innovativa processer och innovativa produkter drivit oss att ständigt utforska, förbättras och bli framgångsrika.

Foto: Saab

Text: Redaktionen