SVERIGE: Stark oro efter allvarlig upptäckt på sjukhus

2022 11 18

Fukt- och mögelskador har bidragit till stor oro bland patienter som fick evakueras på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Det var i måndags som mögelskador upptäcktes i väggarna på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Nu pågår en utredning om flera rum kan vara drabbade av möglet.

Verksamhetschef Karin Mellgren är upprörd och menar att händelsen bidragit till stor oro bland patienterna.

– Vi flyttade in i ett helt nybyggt sjukhus, det är klart vi är upprörda, säger hon till Dagens Nyheter.

Läckage från avloppsrör

De 16 patienterna som då befann sig på avdelningen fick snabbt evakueras. Flera rum var fuktskadade och en del även drabbade av mögel, uppger DN.

Patienterna befinner sig just nu på en annan avdelning på sjukhuset.

Västfastigheter, som äger lokalerna, har lyckats identifiera orsaken till läckaget, som troligen beror på att man råkat borra nära ett avloppsrör.

– Då har man olyckligtvis träffat röret, och vad det beror på är ännu oklart, men det håller vi på och utreder, säger Fredrik Sundaeus, fastighetschef på Västfastigheter, till DN.

Huvudvärk och hudbesvär

Mögelsvampar kan växa till i fuktiga miljöer och vanliga symtom är luftvägsirritation, huvudvärk, trötthet och hudbesvär, skriver Arbetsmiljöverket.

Personer som har allergi upplever oftare besvär relaterade till inomhus miljön, och barn anses vara extra känsliga i förhållande till vuxna.

– Fukt- och mögelskador skall saneras på ett sådant sätt att byggnadens brukare inte utsätts för potentiellt skadliga partiklar (till exempel mögelsporer), vilket kan frisättas vid arbetet, framhåller kunskapsdatabsen Internetmedicin.

Dyrt nybygge

Drottning Silvias barnsjukhus byggdes färdigt i början av 2021 och kostade omkring två miljarder, dubbelt så mycket som planerat, rapporterar SVT.

Det kommer nu dröja cirka tre månader innan patienterna åter kan flyttas tillbaka till avdelningen. Karin Mellgren konstaterar att tre månader är en lång tid i sammanhanget.

– Det ställer enorma krav på en sjukvård som redan är hårt ansträngd av pandemin. Genomförandet av en sådan här flytt med kort varsel ställer jättestora krav på personalen. Men flytten har genomförts på ett bra sätt, säger Mellgren till Expressen.

Foto: E. Karits

Text: Redaktionen