SVERIGE: Stark oro efter allvarlig upptäckt på sjukhus

2022 11 18

Fukt- och mögelskador har bidragit till stor oro bland patienter som fick evakueras på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Det var i måndags som mögelskador upptäcktes i väggarna på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Nu pågår en utredning om flera rum kan vara drabbade av möglet.

Verksamhetschef Karin Mellgren är upprörd och menar att händelsen bidragit till stor oro bland patienterna.

– Vi flyttade in i ett helt nybyggt sjukhus, det är klart vi är upprörda, säger hon till Dagens Nyheter.

Läckage från avloppsrör

De 16 patienterna som då befann sig på avdelningen fick snabbt evakueras. Flera rum var fuktskadade och en del även drabbade av mögel, uppger DN.

Patienterna befinner sig just nu på en annan avdelning på sjukhuset.

Västfastigheter, som äger lokalerna, har lyckats identifiera orsaken till läckaget, som troligen beror på att man råkat borra nära ett avloppsrör.

– Då har man olyckligtvis träffat röret, och vad det beror på är ännu oklart, men det håller vi på och utreder, säger Fredrik Sundaeus, fastighetschef på Västfastigheter, till DN.

Huvudvärk och hudbesvär

Mögelsvampar kan växa till i fuktiga miljöer och vanliga symtom är luftvägsirritation, huvudvärk, trötthet och hudbesvär, skriver Arbetsmiljöverket.

Personer som har allergi upplever oftare besvär relaterade till inomhus miljön, och barn anses vara extra känsliga i förhållande till vuxna.

– Fukt- och mögelskador skall saneras på ett sådant sätt att byggnadens brukare inte utsätts för potentiellt skadliga partiklar (till exempel mögelsporer), vilket kan frisättas vid arbetet, framhåller kunskapsdatabsen Internetmedicin.

Dyrt nybygge

Drottning Silvias barnsjukhus byggdes färdigt i början av 2021 och kostade omkring två miljarder, dubbelt så mycket som planerat, rapporterar SVT.

Det kommer nu dröja cirka tre månader innan patienterna åter kan flyttas tillbaka till avdelningen. Karin Mellgren konstaterar att tre månader är en lång tid i sammanhanget.

– Det ställer enorma krav på en sjukvård som redan är hårt ansträngd av pandemin. Genomförandet av en sådan här flytt med kort varsel ställer jättestora krav på personalen. Men flytten har genomförts på ett bra sätt, säger Mellgren till Expressen.

Foto: E. Karits

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen