SVERIGE: Soldat har dött i lavin

2023 02 21

En svensk soldat har omkommit i en lavin på Kebnekaise.

En lavin gick idag på Kebnekaises sydsluttning.

En svensk soldat drogs med i lavinen och har senare omkommit på grund av sina skador.

– En soldat tillhörande Norrlands dragonregemente K 4, som övade i området, drogs med i lavinen. Ett sök- och räddningsarbete påbörjades omedelbart, uppger Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Upprättat krisledning

Försvarsmakten hade en övning i området då lavinen gick, varpå soldaten drogs med.

Ett utredningsarbete kommer inledas och stöd till den omkomne soldatens nära ska upprättas.

– Soldaten hittades och fördes allvarligt skadad med ambulanshelikopter till sjukhuset i Tromsö i Norge. Soldatens liv gick dock inte att rädda. K 4 har upprättat krisledning och fokuserar nu på att ta hand om anhöriga, personal vid förbandet, samt stötta polisen i dess utredningsarbete, förklarar Försvarsmakten.

Skedde i Österrike

I februari förra året skedde en lavin i Österrike där fyra svenskar dog av sina skador.

Det handlade då om fyra svenska män i 40-årsåldern och ytterligare en svensk skadades.

Även en person från Österrike dog i lavinen som var mellan 350 och 400 meter bred, uppger SVT.

Mycket farligt

Laviner är ett mycket farligt naturfenomen som årligen kräver omkring 200 människoliv i Europa.

Mellan 2001 och januari 2023 har 52 svenskar omkommit i laviner varav 42 omkommit utomlands och 10 personer i lavinolyckor i Sverige.

– Definitionen på en lavin är en snömassa som rör sig. Det finns olika typer av laviner, men de som oftast orsakar olyckor är flaklaviner. I en flaklavin "lossnar" ett sammanhängande flak av snötäcket på en gång och rusar nedför berget. Snömassorna accelererar fort. Är sluttningen brant och lång är hastigheter över 100 km/h inte ovanliga, förklarar Fjällsäkerhetsrådet.

Kan vara tillräckligt

Laviner orsakas av extra tyngd på snötäcket, och om snötäcket är i ett skört tillstånd så kan belastningen av en enda människa vara nog för att starta en kedjereaktion.

– Nere i snötäcket finns olika lager av snö. Vissa är mjuka och lösa och andra hårdare och kompaktare. De mjuka lagren kallar vi för svaga lager och det är de som kollapsar och orsakar lavinen. Det är i det svaga lagret som lavinen breder ut sig, framhåller Fjällsäkerhetsrådet.

Foto: P. Myrtorp

Text: Redaktionen