SVERIGE: Smittspridningen rusar – här är förklaringen
2022 12 15
Nya virusvarianter av covid-19 har fått stor spridning i Sverige.
Tre undergrupper, BQ.1, BQ.1.1 och BF.7, dominerar smittspridningen, rapporterar SvD.
Undergrupperna av omikronvarianten BA.5 tar sig lättare förbi immunförsvaret, vilket troligtvis kommer att leda till att smittan fortsätter att öka.
– Vi får se hur hög toppen blir när den kommer, men vi ser ju att det fortsatte att öka ganska kraftigt förra veckan. Pandemin är inte över. Man ska göra det man kan för att skydda sig genom att vaccinera sig, och undvika att smitta andra, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till SvD
Under vecka 48 rapporterades 6 716 bekräftade fall av covid-19, vilket är en ökning med 58 procent jämfört med vecka 47, uppger Folkhälsomyndigheten.
Vidare skriver myndigheten att data som rapporterats till den nationella databasen GENSAM visar att många olika undergrupper inom omikronvarianten cirkulerar i Sverige.
– De ger viruset ökad förmåga att undvika immunförsvaret. Andelen virus som bär minst en sådan mutation har ökat från 72 procent under vecka 45 till 80 procent under vecka 47, framhåller Folkhälsomyndigheten.
Inte värre än andra varianter
De nya undervarianterna är smittsammare, men inte mycket tyder på att de ger värre symptom än de varianter som tidigare dominerade smittspridningen.
Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, berättar att data indikerar att de nya mutationerna ger mildare symptom jämfört med tidigare varianter.
Att nya varianter av covidviruset uppstår och får stor spridning är inte konstigt, enligt experten.
– Viruset verkar hela tiden gå åt det här hållet, att skyddseffekten mot infektion blir lite sämre. Men det viktiga är att risken att dö eller bli svårt sjuk inte verkar öka, säger Ali Mirazimi till SvD.
Stanna hemma
Samtidigt uppmanar Folkhälsomyndigheten personer med symptom att stanna hemma.
Den senaste tiden har myndigheten identifierat en kraftig ökning av antalet bekräftade fall av de luftvägsvirus som övervakas: covid-19, influensa och RS-virus.
– Just nu är det viktigt att den som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion eller har feber stannar hemma och undviker nära kontakt med andra. På det sättet kan vi hjälpas åt att minska smittspridningen. Vaccination är det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död i både covid-19 och influensa, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Foto: Region Kronoberg
Text: Redaktionen