SVERIGE: Smittspridningen rusar – här är förklaringen

2022 12 15

Nya virusvarianter av covid-19 har fått stor spridning i Sverige.

Tre undergrupper, BQ.1, BQ.1.1 och BF.7, dominerar smittspridningen, rapporterar SvD.

Undergrupperna av omikronvarianten BA.5 tar sig lättare förbi immunförsvaret, vilket troligtvis kommer att leda till att smittan fortsätter att öka.

– Vi får se hur hög toppen blir när den kommer, men vi ser ju att det fortsatte att öka ganska kraftigt förra veckan.  Pandemin är inte över. Man ska göra det man kan för att skydda sig genom att vaccinera sig, och undvika att smitta andra, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till SvD

Under vecka 48 rapporterades 6 716 bekräftade fall av covid-19, vilket är en ökning med 58 procent jämfört med vecka 47, uppger Folkhälsomyndigheten.

Vidare skriver myndigheten att data som rapporterats till den nationella databasen GENSAM visar att många olika undergrupper inom omikronvarianten cirkulerar i Sverige.

– De ger viruset ökad förmåga att undvika immunförsvaret. Andelen virus som bär minst en sådan mutation har ökat från 72 procent under vecka 45 till 80 procent under vecka 47, framhåller Folkhälsomyndigheten.

Inte värre än andra varianter

De nya undervarianterna är smittsammare, men inte mycket tyder på att de ger värre symptom än de varianter som tidigare dominerade smittspridningen.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, berättar att data indikerar att de nya mutationerna ger mildare symptom jämfört med tidigare varianter.

Att nya varianter av covidviruset uppstår och får stor spridning är inte konstigt, enligt experten.

– Viruset verkar hela tiden gå åt det här hållet, att skyddseffekten mot infektion blir lite sämre. Men det viktiga är att risken att dö eller bli svårt sjuk inte verkar öka, säger Ali Mirazimi till SvD.

Stanna hemma

Samtidigt uppmanar Folkhälsomyndigheten personer med symptom att stanna hemma.

Den senaste tiden har myndigheten identifierat en kraftig ökning av antalet bekräftade fall av de luftvägsvirus som övervakas: covid-19, influensa och RS-virus.

– Just nu är det viktigt att den som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion eller har feber stannar hemma och undviker nära kontakt med andra. På det sättet kan vi hjälpas åt att minska smittspridningen. Vaccination är det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död i både covid-19 och influensa, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Foto: Region Kronoberg

Text: Redaktionen 


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen