SVERIGE: Skolbarn sjöng om skjutningar och vapen på skolavslutning

2022 06 22

Mellanstadieelever rappade om pistoler och om att åka “till Marbella och spreja” så att rektorn fick gripa in.

När barnen på Kvibergsskolan i Göteborg äntligen skulle fira av läsåret och gå på sommarlov uppstod rabalder.

Anledningen var att några elever stod för ett musikuppträdande som inte föll så väl ut i skolans smak, rapporterar SVT.

Vapenbrottsdömd artist

Låten ifråga var “REA” av Jaffar Byn, som själv dömdes för grovt vapenbrott 2017, en låt som handlar om både pistoler och våld.

– Jag tycker inte att man som elev eller förälder ska bli utsatt för det här på skolavslutningen, säger Bettan Byvald, socialtjänstarbetare i stadsdelen Angered, till SVT.

“Olyckligt att förknippas med gangsterkultur”

Barnen hade fått tillåtelse att uppträda, men när rektor Ingela Lundh insåg vad det var som sjöngs uppe på scenen var hon tvungen att ingripa och sänka musiken.

– Jag tycker att det är olyckligt att vi som skola ska förknippas med någon slags gangsterkultur, säger hon.

Låten “slank igenom”

Enligt rektorn hade barnen själva förberett innehållet i skolavslutningen, vilket också granskades av lärarna, men låten i fråga “slank igenom”.

– De vuxna tittade på den här låten innan, och på hela programmet som eleverna satt ihop, men kanske gick det lite för fort, säger Ingela Lundh till SVT.

Skedde trots förebyggande arbete

Extra känsligt blev uppträdandet med tanke på att skolan alldeles nyligen talat varmt om sitt aktiva värderingsarbete i ett reportage med Göteborgs-Posten.

– Vi såg att det fanns fog för att faktiskt jobba aktivt mot skojbråk, eftersom det leder till sämre skolresultat för pojkar. Vi såg också, inom ramen för vårt elevhäsloarbete, att skojbråken fick många att må dåligt, berättar socialpedagogen Alexander Sarvestani för tidningen.

“Machokultur påverkar alla negativt”

Enligt skolan råder det nolltolerans mot tufft språk, knuffar och hårda slag – även om det är på “skoj”. Lärare och elever har uppmanats att påminna varandra om att följa reglerna.

– Machokultur påverkar alla negativt, säger Jennifer Johansson, kurator på den aktuella skolan, till GP.

“En uppförsbacke”

Ändå slank Jaffar Byns låt om vapen och våld genom och sjöngs på avslutningen innan rektorn alltså kunde sänka ljudet för att skona publiken från orden.

Bettan Byvald är uppgiven och kritisk till hur det kunde ske, trots att skolan jobbar med problemen.

– Det finns individer i varje klass som blir påverkade av detta. Vi jobbar i hela staden mot just den här kulturen som förhärligar våld. Då blir det här en uppförsbacke, säger hon till SVT.

Foto: T. Def

Text: Redaktionen