SVERIGE: Skarp uppmaning till alla som eldar i kamin

2022 12 02

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, vill uppmärksamma alla med en vedeldad kamin i sitt hem på hur man ska bete sig när man eldar i hemmet.

– Varje år startar ungefär 780 bränder i kaminer runt om i Sverige. Det är 780 för många, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande.

MSB vänder sig därför direkt till ovana eldare i den nya informationskampanjen ”Elda säkert”.

Målet är att öka kunskapen hos alla med vedeldad eldstad.

– Tänd inte en eld du inte kan släcka, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Brandingenjören pekar på tre förebyggande åtgärder som är viktiga att ha med sig när man tänder brasan i vintermörkret. 

– De här 780 bränderna hade kunnat undvikas om den som tänt elden hade tänkt på att sota sin eldstad, följt instruktionerna som gäller för den specifika eldstaden och inte eldat mer än 3 kg ved per timme.

Flera orsaker

Utöver nämnda orsaker finns det även andra vanliga faktorer som föreligger bränderna, uppger MSB.

Det handlar bland annat om att många inte låter sin eldstad vila lika länge som de eldat i den, eller att man eldar för hårt eftersom man tror att eldstaden kan värma upp fler rum än det rum den finns i.

– Att ta hand om askan på korrekt sätt är också viktigt, säger Anders Lundberg. Förvara den i ett icke brännbart kärl med tätslutande lock. Det är också viktigt att den som ska elda tänker på vilka regler för eldning som gäller i sin kommun och att man tar hänsyn till miljöaspekter med eldning, säger Anders Lundberg.

Checklista för att elda rätt i eldstad inomhus:

- Följ alltid eldningsinstruktionerna för just din eldstad.

- Använd torr ved, då bildas mindre tjära i skorstenen och det blir lägre risk för sotbrand.

- Elda max tre kilo ved per timme, annars riskerar du överhettning.

- Låt kaminen svalna lika länge som du eldat i den.

- Förvara askan i ett icke brännbart kärl med tättslutande lock.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Foto: M. Seymour 

Text: Redaktionen


Kunder förtvivlade – Santa Maria ändrar klassisk produkt

2025 11 10

Ett beslut från Santa Maria väcker upprörda känslor bland konsumenter.

Tacojätten har ändrat receptet till sina klassiska ostdipp.

Ett beslut som inte välkomnas av alla. 

– Jag tänkte att jag måste testa den nya, så stor skillnad kan det inte vara. Så jag köpte en burk och smakade den, men den gick i soporna lika fort, säger en upprörd kund till Expressen.

”Den är vidrig”

Den 27-åriga kvinnan är en av flera trogna kunder som riktar skarp kritik mot Santa Marias beslut.

– Dagens tacos blev en besvikelse... Santa Maria har bytt recept på "ostsåsen" och det var absolut inte till det bättre, skriver en besviken konsument i ett inlägg på Facebook.

I kommentarsfältet haglar kritiken mot den nya smaken.

– Den nya är vidrig. Typ hård i konsistensen. Hur kan man göra en god dipp till oätlig? skriver en användare.

– Den är vidrig faktiskt. Har köpt på mig ett lager av den gamla, framhåller en annan.

En tredje uppmanar konsumenter att agera.

– Alla som ogillar den; tala om det för Santa Maria! Ibland lyssnar företagen. För ett par år sedan ändrade Rydbergs receptet på sin räksallad, men det tog inte många veckor innan dom ändrade tillbaka pga att dom fick så mycket klagomål. Så gör era röster hörda! Det kan hjälpa.

Svarar på kritiken

Santa Maria har uttalat sig om kritiken.

Fredrik Palmén, PR-chef på Paulig som äger Santa Maria, konstaterar att reaktionerna är väntade eftersom det handlar om en mycket omtyckt produkt.

– Vi förstår att vår Dip Nacho Cheese Style är en favorit hos många, och att förändringar kan väcka starka känslor. Därför har vi varit extra noggranna när vi utvecklat det nya receptet och uppdaterat förpackningen, framhåller han i en skriftlig kommentar till Expressen.

LÄS MER: City Gross nya besked till kunderna – “Vi har lite att bevisa”

FAKTA: Paulig

- Paulig är ett familjeägt livsmedelsföretag.

- Paulig erbjuder smaker i alla former: kaffe och drycker, Tex Mex och kryddor, snacks och växtbaserade alternativ. Företagets varumärken är Paulig, Santa Maria, Risenta, Gold&Green och Poco Loco.

- Pauligs har över 2 000 medarbetare i 13 länder.

- Företaget är norra Europas största smaksättningsföretag med drygt 900 anställda. Santa Maria är en del av livsmedelskoncernen.

Källa: Santa Maria Sverige

LÄS OCKSÅ: Helt ny svensk cola kommer till affären

Foto: Paulig bildbank

Text: Redaktionen


10 november 2025

”Kommer aldrig någonsin förlåtas” – FN varnar alla länder

2025 11 10

Länder som inte agerar för att minska utsläppen ”kommer aldrig någonsin att förlåtas”.

Det är budskapet från FN:s klimatchef Simon Stiell under klimattoppmötets COP30:s första dag i Brasilien.

Regeringar som misslyckas med den gröna omställningen kommer få skulden för svält och konflikter utomlands, varnar Stiell.

– Den som grälar medan hungersnöd breder ut sig och tvingar miljontals att fly från sina hemländer, kommer aldrig att glömmas. När klimatkatastrofer decimerar miljontals liv, samtidigt som lösningarna redan finns på plats, kommer detta aldrig någonsin att förlåtas, säger FN-chefen enligt The Guardian.

”Att vackla är meningslöst”

Simon Stiell flaggar också för att länder som struntar i klimatåtgärder kommer att drabbas hårt ekonomiskt.

– Inte en enda nation har råd med detta. Klimatkatastrofer skär tvåsiffrigt av BNP. Att vackla medan megatorkan utplånar skördar och får matpriserna att skjuta i höjden är meningslöst, både utifrån ett ekonomiskt och politiskt perspektiv.

Missat målet

COP30 äger rum i den brasilianska staden Belém – tio år efter att världens länder undertecknat Parisavtalet som fastlår att den globala temperaturökningen ska hållas under 2 grader och helst begränsas till 1,5 grader.

Temperaturerna har dock redan överstigit 1,5-gradersmålet. I dag bedömer flera forskare att världen är på väg mot en uppvärmning på 2,8 grader i slutet av århundradet.

LÄS MER: City Gross nya besked till kunderna – “Vi har lite att bevisa”

Fakta: Parisavtalet

- Parisavtalet slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 °C och att man ska sträva efter att begränsa den till 1,5 °C. Detta framför allt genom att minska utsläppen av växthusgaser.

- En annan del av avtalet handlar om att öka förmågan att anpassa sig till negativa effekter, och att hantera de skador och förluster som uppstår till följd av klimatförändringarna.

- I stort sett alla världens länder har förbundit sig att genomföra åtgärder som bidrar till att målen i Parisavtalet uppnås. Åtagandena som länderna gör ska skärpas successivt och stämmas av globalt var femte år genom en global översyn. Den globala översynen utvärderar ländernas gemensamma insatser i förhållande till Parisavtalets långsiktiga mål. 

Källa: Naturvårdsverket

LÄS OCKSÅ: “Vad är det med Putin?” – rykten exploderar efter ny video

Foto: UNclimatechange

Text: Redaktionen