SVERIGE: Skarp uppmaning – måste använda munskydd

2022 12 19

Smittspridningen av covid-19 rusar i Sverige.

Nu inför Västra Götalandsregionen nya rekommendationer.

Besökare i vården uppmanas att använda munskydd, rapporterar GP.

– Det viktigaste när man kommer som besökare är att man är frisk. Det andra är att man håller avstånd och kan man inte det så ska man ha munskydd. Vi har en situation som är ovanlig, att vi har tre olika virus som tar stor plats. Vi vill ju hindra smittspridningen av alla, säger Marga Brisman, pandemisamordnare och regionchefläkare, till SVT Nyheter.

Hon understryker att åtgärden syftar till att minska smittspridningen och belastningen på sjukvården.

Erbjuds munskydd

Patienter och övriga besökare kommer att erbjudas munskydd i bland annat väntrum, där det bedöms svårare att hålla avstånd.

– Vi säger att man får komma, men då får man se till att använda munskydd eller hålla avstånd, säger Marga Brisman till GP.

Undvik sammankomster

Västra Götalandsregionen uppmanar även sjukvårdspersonalen att undvika sammankomster om de inte kan genomföras på ett smittsäkert sätt.

– Har du tänkt ha ett möte med 15 personer kan du kanske inte ha det i ett rum för 15 personer, utan då måste du byta till en större möteslokal där man kan hålla avstånd, säger Marga Brisman till GP.

Smittspridningen skenar

Västra Götalandsregionen har tidigare flaggat för att antalet patienter som vårdas med covid-19 har ökat markant på regionens sjukhus.

 Sjukhusen är beredda på att ta emot fler covidpatienter, men vårdplatssituationen är ansträngd, så det är viktigt att alla ökar sin medvetenhet nu och att den som har förkylningssymtom stannar hemma, sa Marga Brisman i ett pressmeddelande i början av december.

Flera sjukhus slår larm

I dag, måndag, har flera akutmottagningar i landet vittnat om att smittläget blir allt mer svårhanterligt.

Anja Steiber, pressansvarig på Södersjukhuset I Stockholm, jämför situationen med början av pandemin. 

– Antalet covidpatienter har ökat till över hundra, vilket närmar sig de nivåer vi såg under pandemins första våg, säger hon till Aftonbladet.

Södersjukhuset är ett av flera sjukhus som drabbats hårt av en ökad smittspridning av covid-19, RS-viruset och säsongsinfluensan. Sjukhuset har gått upp i stabsläge och har tvingats ställa in planerade operationer för att kunna hantera situationen.

Södersjukhuset är inte ensamt. 

Region Kronoberg, Norrtälje sjukhus och Norrlands universitetssjukhus i Umeå har tvingats införa liknande åtgärder, uppger Aftonbladet. 

”Toppen av ett isberg”

Marga Brisman beskriver nuvarande smittläge som ”toppen på isberget”. Hon syftar på att endast patienter och sjukvårdspersonal testas för covid-19 vid symptom, rapporterar GP. 

Pandemisamordnaren utesluter inte ytterligare skärpta rekommendationer.

– Vi följer hela tiden läget och om vi ser att det behövs några förändringar i våra rutiner gör vi det, säger hon till GP.

Foto: S. Bartyzel

Text: Redaktionen