SVERIGE: Skarp intern kritik mot Natodialogen

2022 05 10

– Jag är väldigt besviken. Det känns som att ledningen kör över partiet.

Det säger Kent Vilhelmsson till Expressen.

Han är en av 1 800 medlemmar från Socialdemokraterna som deltog på ett digitalt medlemsmöte om Nato under måndagen.

Kritiken mot ledningen är skarp. Många känner sig förbisedda.

”Ingen sa emot”

– Det kom någon mening om vad som händer om Trump vinner, men i övrigt pratade de egentligen bara om vad som händer när vi går med i Nato och varför det är nödvändigt. Ingen sa emot, inga frågor lästes upp, säger Kent Vilhelmsson till tidningen.

”Ett hån”

Han har varit socialdemokrat sedan ”barnsben”. Inför mötet skickades över 400 frågor in från medlemmar och ännu fler ställdes i livechatten. Men ingen kritik togs upp under det drygt en timme långa samtalet.

– I chatten som pågick under tiden var många kritiska till både Nato och dialogen men ingenting togs upp av moderatorn. Att kalla till skendialogmöten på Zoom och sedan hävda att det är demokratiskt är ett hån, säger Kent Vilhelmsson till Expressen.

S-profilen är kritisk

Göran Greider, politisk redaktör på S-tidningen Dala Demokraten, är även kritisk till den rådande Natodebatten inom S.

Han menar att dialogen är ett ”spel för gallerierna”.

– Det är en stor pinsamhet att S-ledningen, eller hundra riksdagsledamöter och mängder av lokala politiker, mumlar så starkt i frågan att det redan från början låtit som ett ja till Nato, skriver han i Dagens ETC.

Varannan S-väljare säger ja

Trots bristande dialog ökar stödet för Nato inom S.

Varannan socialdemokratisk väljare säger ja till Nato. Det indikerar Aftonbladet/Demoskops senaste mätning. Det är en ökning med nio procentenheter sedan den senaste undersökningen i april.

Demoskops mätning visar även att stödet för Nato är stort bland det svenska folket – 61 procent är för ett svenskt medlemskap i militäralliansen. Endast 20 procent säger nej.

Foto: Frida Drake Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Trumps raseri i natt – “Kan leda till USA:s undergång”

2025 03 22

Donald Trump går hårt åt sina amerikanska domare, som han menar kan orsaka landets undergång.

Efter att ett antal beslut gått emot honom på senare tid verkar Donald Trump ha tröttnat rejält på sina federala domare.

Det klargör den amerikanske presidenten i ett långt inlägg på den sociala medieplattformen X, som publicerades under natten mot lördag svensk tid.

– De här personerna är galningar som inte alls bryr sig om vad deras farliga och inkorrekta beslut leder till för konsekvenser. Advokater över hela landet letar efter dessa domare och stämmer dem så fort de får chansen. Faran saknar motstycke, och kan leda till USA:s undergång, skriver Trump.

“Ställ dem inför riksrätt”

Trumps ilska kommer bland annat efter att domaren James Boasberg stoppat utvisningen av illegala migranter från Venezuela temporärt, eftersom dessa fängslats utan förhör.

Efter det har starka Trumpröster – exempelvis Elon Musk – flaggat för att ställa Boasberg inför riksrätt.

– Inte på över 200 år har det förekommit ett så extremt missbruk av rättsväsendet av aktivister som utger sig för att vara domare. Ställ dem inför riksrätt, skriver Musk på X.

“Radikala och partiska”

Det verkar som att Trump är inne på samma linje. 

Enligt den amerikanske presidenten är det hans fulla rätt att ta beslut om att “skicka tillbaka mördare, drogkungar och våldtäktsmän till sina hemländer”.

– Vårt mål är att göra USA säkert igen, och det kan aldrig genomföras om radikala och partiska domare får stå i vägen för rättvisa, menar Trump.

“Då har vårt land stora problem”

Till sist skickar Trump en varning till den högsta domstolens chefdomare John Roberts, som tidigare kritiserat presidenten och hans anhängare för behandlingen av Boasberg.

– Om domare Roberts och den högsta domstolen inte ordnar den här farliga och aldrig tidigare sedda situationen direkt har vårt land väldigt stora problem, avslutar Trump.

Se Trumps inlägg i sin helhet här.

Foto: G. Skidmore

Text: Redaktionen


Bryter vapenvilan – ”största attacken under kriget”

2025 03 21

Ukraina har drabbats av en av de största drönarattackerna under kriget.

Under natten till fredagen avfyrade Ryssland omkring 200 drönare mot ukrainska städer och byar.

En stor andel av drönarna sköts i väg mot Odessa. Omfattande eldsvådor rapporteras från flera platser i staden. Enligt ukrainska uppgifter kan det röra sig om den största attacken mot Odessa under det över tre år långa kriget.  

Majoriteten av drönarna avfyrades mot kritisk infrastruktur i hamnstaden. Detta trots att Rysslands diktator Vladimir Putin lovat att stoppa attackerna mot infrastruktur och energianläggningar.

I ett samtal med USA:s president Donald Trump gick Putin med på en ”delvis vapenvila” som innebär att attacker mot infrastruktur och energianläggningar ska upphöra.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekräftar att civil infrastruktur har attackerats.

– Som ett resultat av ockupanternas massiva bombningar i Odessaregionen bröt bränder ut i ett köpcentrum och flera butiker. Ett bostadshus har förstörts och tre barn har skadats, skriver han på X.

”Här har ni er vapenvilan”

Yevhen Shykats, som hjälper till att utreda attackerna i Odessa, anser att pratet om en vapenvila är tomma ord.

– Här har ni er vapenvila, säger ukrainaren till danska TV2 och hänvisar till  den enorma förstörelsen i staden.

– Vad är det för vapenvila? De fortsätter att attackera civil infrastruktur. Jag förstår inte hur vi ska kunna försonas med dem. Det är inte möjligt när de angriper oss på det här sättet och säger: "Låt oss sluta fred".

Premiärminister på besök

Den ryska attacken mot Odessa ägde rum under Tjeckiens premiärminister Petr Pavels besök i staden.  

Pavel träffade bland annat Ukrainas vice premiärminister Oleksij Kuleba. Under deras möte började flyglarmet tjuta. Flera ryska drönare noterades i luftrummet.

–  Det var under vårt möte som Ryssland avfyrade tre omgångar av Shahed-drönare mot staden. Hela den civiliserade världen borde se Rysslands brott mot Ukraina, säger Oleksij Kuleba enligt Kyiv Independent.

De iranskdesignade Shahed-drönarna är billiga att tillverka utifrån ett militärt perspektiv.

Exempelvis värderas modellen Shahed-136 till drygt 200 000 kronor, vilket innebär att varje nedskjutning av drönaren blir en dyr affär för Ukraina.

En luftvärnsrobot som bemöter attacken kostar mellan en och fem miljoner kronor, rapporterar New York Times.

Foto: Volodymyr Zelenskyj X

Text: Redaktionen