SVERIGE: Semestern i fara – väntetiden förväntas bli längre

2022 04 25

Materialbrist hos tillverkaren av passböcker i Europa kommer nu även att påverka Sverige.

Det bekräftar polisen på måndagen i ett pressmeddelande.

Väntetiden för att förnya sitt pass förväntas bli ännu längre.

Stor materialbrist 

Thales, ett multinationellt säkerhetsföretag, har tidigare haft stora problem med tillverkningen av pass i stora delar av Europa.

Materialbrist har lett till långa väntetider i bland annat Norge, rapporterar SVT.

Bristen på till exempel papper och lim har tidigare ej uppgetts påverka Sverige, men nu ser polisen en tendens som tyder på att problemen hos tillverkaren även kommer att börja påverka Sverige.

Nytt besked 

Därmed förväntas den redan långa väntetiden bli ännu längre. 

– Vi ser redan nu att leverantören har svårt att producera passböcker i den omfattning Polismyndigheten önskar och därför kommer leveranstiden av pass till våra medborgare bli längre än tidigare, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen Pass. 

Uppmaningen

Polisen uppmanar nu ressugna svenskar som ska resa inom EU/EES och Schengen-området att istället för pass ansöka om nationellt ID-kort.

– Ska du resa inom EU/EES/Schengen kan du ansöka om ett nationellt ID-kort istället. Då får du garanterat din handling inom cirka fem arbetsdagar. Vi ser redan nu att leverantören har svårt att producera passböcker i den omfattning Polismyndigheten önskar och därför kommer leveranstiden av pass till våra medborgare bli längre än tidigare, säger Per Engström.

Foto: S. Rios

Text: Redaktionen