SVERIGE: SD utsatta för hackerattack – men MSB kan ej bekräfta

2022 08 29

Sverigedemokraterna har, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), blivit utsatt för en hackerattack av främmande makt.

Det bekräftar partiet i ett pressmeddelande.

Sociala medier-konton har kapats

Målet var att göra intrång i partiets mejlservrar, framhåller SD.

Efter att vi uppmärksammades på detta agerade vi omedelbart för att reda ut om någon obehörig aktör fått tillgång till våra servrar, vilket vi tyvärr inte kan utesluta efter den säkerhetsanalys som gjorts. Det är givetvis mycket allvarligt om våra medlemmars mejladresser eller sociala medier-konton har kapats, säger Sverigedemokraternas presschef, Oskar Cavalli-Björkman och tillägger:

– Det vi kommer att göra nu är att skicka ut interna uppmaningar till samtliga medlemmar att uppdatera sina lösenord så snart som möjligt. Vi kommer också att se över våra rutiner och stärka upp vår IT-säkerhet ytterligare för att förhindra framtida intrångsförsök.

Anlitat IT-säkerhetsbolag

Efter larmet från MSB har SD skickat in en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), samt anlitat ett IT-säkerhetsbolag för att utreda säkerhetsläget.

IT-bolagets utredning fastslår att flera misslyckade intrångsförsök har gjorts under den senaste månaden.

– Det är konstaterat att partiet är utsatt för ett kvalificerat IT-brott med syfte att få tillgång till partiets mejlservrar samt lösenordsdatabas, skriver SD.

Enligt Sverigedemokraterna har inget informationsläckage identifierats, däremot har det inkommit rapporter om att partiföreträdare på hög nivå fått sina konton på sociala medier hackade. 

MSB kan inte bekräfta

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kan emellertid inte bekräfta att en hackerattack skall ha ägt rum enligt uttalanden från myndigheten senare på dagen.

– Nej, MSB har inte gjort något konstaterande att SD blivit utsatta för en hackerattack från främmande makt uppger Anna Wennerström vid MSB:s pressavdelning till Aftonbladet.

Hon framhåller att det är andra myndigheter som arbetar med hot från främmande makt.

Foto: P. Katzenberger

Text: Redaktionen