SVERIGE: SD-topp tonar ner förväntningar

2022 10 05

Enligt Richard Jomshof (SD), nybliven ordförande i riksdagens justitieutskott, kan inte väljarna räkna med en snabb minskning av brottsligheten i Sverige, trots kommande regeringsskifte.  

– Det blir inte lätt. Det här är en process som kommer att ta många år, säger han i en intervju med SR Ekot.

Flera förslag

Brottsligheten är en av de viktigaste frågorna för Sverigedemokraterna.

Efter succén i årets riksdagsval förväntas partiet för första gången få ett stort inflytande i svensk politik.

SD har en rad förslag på åtgärder inom området. Bland annat vill partiet se strängare straff, utvisa fler utländska brottslingar och ge polisen utökade befogenheter.

Men Richard Jomshof tonar ner förväntningarna.

– Det finns säkert både medlemmar, medborgare, väljare och sympatisörer som förväntar sig en snabb förändring. Vi får göra vad vi kan, men att ändra riktningen för Sverige kommer att bli tufft. Det går inte att få till stånd en förändring över ett år eller två. Det här kommer att ta tid, säger han till SR.

Kritiserad utnämning              

Utnämningen av Richard Jomshof som ordförande i riksdagens justitieutskott har kritiserats.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, reagerade starkt på beskedet.

– Han är muslim- och islamfientlig och en av de mest radikala sverigedemokraterna. Det han står för är obehagligt, sa hon till SvD.

Richard Jomshof kallar den nya posten för en ”revansch”.

– Det är en revansch efter att ha varit utskrattad, utfryst, hånad och dragen i smutsen många gånger av media. Både partiet och jag personligen, säger han till Expressen.

Flera uppmärksammade uttalanden

Richard Jomshof har genom åren kritiserats för flera uppmärksammade uttalanden.

I en diskussionstråd på Facebook 2015 skrev han att SD måste ”anpassa sin retorik” efter rådande läge i Sverige. Han jämförde situationen med utvecklingen i Ungern.

– Eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här, skrev Jomshof.

Några dagar innan riksdagsvalet kritiserades SD-toppen för en intervju på den högernationalistiska sajten Samnytt. Jomshof varnade för valfusk i samband med rösträkningen.  

– Jag tror inte att det sitter någon på regeringsnivå och försöker genomföra valfusk ute i de olika vallokalerna. Men jag är helt övertygad om att det finns väldigt många oärliga politiker och valarbetare som säkert gör vad de kan för att, ja, få ett annat valresultat, sa han till nyhetssajten och tillade:

– Det räcker att det fuskas lite här och där. Att det försvinner lite valsedlar eller att man stoppar undan våra valsedlar. Ja, jag tror att det mycket väl kan vara som så att det påverkar på marginalen. När också valet avgörs på marginalen, ja, då kan den sortens valsabotage eller vad man nu ska kalla det… det är klart att det kan avgöra.

SD-toppens uttalande kritiserades av statsvetaren Emma Ricknell vid Linnéuniversitetet, som bland annat forskat på spridning av desinformation.

– Jag tror inte du kommer hitta en enda statsvetare som inte ser problematiskt på den här typen av påståenden, sa hon till DN och betonade att det måste finnas väldigt konkreta och väldokumenterade bevis för att backa upp påståenden om valfusk.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen


Hundratals från Bandidos på väg till Sverige – Danmark slår larm

2025 01 24

Flera hundra medlemmar från den ökända MC-klubben Bandidos väntas komma till Sverige på lördag.

Alldeles nyligen pekades Bandidos ut som den mest brottsaktiva MC-klubben i landet, enligt Acta Publica.

– Narkotikan är en stor del av klubbens verksamhet, konstaterar researchgruppen i en rapport och tillägger:

– De grova brott som personer i Bandidosmiljön dömts eller åtalats för under många år och även under 2024 visar att dessa brott tolereras.

Kommer från hela världen

På lördag firar Bandidos i Helsingborg 30 år.

Hundratals medlemmar från hela Europa samt USA och Asien kommer att ansluta till evenemanget och festen som ska hållas i Hasslarp, strax utanför Helsingborg.

Det sker samtidigt som det i Danmark inletts en historisk rättsprocess om att förbjuda MC-klubben.

I grannlandet beskrivs Bandidos som den mest våldsamma gänggruppen och den största gruppen organiserade kriminella i landet.

– Det betyder att det enligt vår uppfattning är så att det som en vanlig del av Bandidos MC:s verksamhet i Danmark har begåtts och begås omfattande och allvarlig brottslighet till skada för det danska samhället, säger Halit Sert, en av åklagarna i ärendet, till TV2.

Även Finland vill förbjuda klubben.

Flera är dömda

Rättegången sker i Helsingör – bara några kilometer över sundet från Helsingborg.

I den skånska staden finns det runt 20 medlemmar i Bandidos, enligt en granskning av Helsingborgs Dagblad.

De flesta av dem förekommer i brottsregistret, framför allt för olika former av narkotikabrott. I två fall finns domar för synnerligen grovt narkotikabrott respektive grovt vapenbrott. En är dömd för mord, ett brott som dock begicks före medlemskapet.

Bandidos själva vill inte kommentera granskningen, men har vid upprepade tillfällen hävdat att brotten begås av enskilda individer och inte MC-klubben.

Ola Fredriksson, researcher på Acta, håller inte helt med.

– Det är både och, säger han till HD.

LÄS MER: Hells Angels och Bandidos i gemensam aktion

Finns på nio orter

Bandidos MC finns på nio orter i Sverige: Stockholm, Karlstad, Vänersborg, Skara, Kungälv, Göteborg, Växjö, Höör och Helsingborg.

Den svenska regeringen och SD arbetar med en ny lag som ska kunna döma människor för samröre med gängkriminella. Ett lagförslag väntas läggas fram under året, men kan bli verklighet först efter riksdagsvalet 2026.

Om så blir fallet torde Bandidos få svårt att undvika att sorteras inom den grupp som kriminaliseras, erfar Acta Publica.

Foto: Joe Mabel

Text: Redaktionen


Massiv attack – ryssar springer för livet

2025 01 24

Ukraina har utfört omfattande luftattacker mot mål i Ryssland.

Drönare har bland annat avfyrats mot strategiska mål i huvudstaden Moskva.

I den ryska staden Ryazan, cirka 20 mil från Moskva, har en stor oljeanläggning attackerats.

Nu sprids filmer och bilder på attacken.

I ett filmklipp syns det hur stora eldklot stiger mot himlen samtidigt som skräckslagna personer springer från platsen.

– Människor flyr från platsen i bilar och till fots när eldkloten stiger upp mot himlen, rapporterar BBC som verifierat filmklippen.

Massiv attack

Fredagens drönarattack anses vara en av de största mot Ryssland sedan krigets början.

– Ryssland har drabbats av den massivaste drönarattacken sedan början av detta år. I Ryazan brinner ett oljeraffinaderi och ett kraftverk, rapporterar den belarusiska nyhetsbyrån Nexta.

Vapenfabrik i lågor

Andriy Kovalenko, chef för Ukrainas myndighet mot desinformation, bekräftar att oljeanläggningen i Ryazan har träffats.

En fabrik som tillverkar militär utrustning ska också ha attackerats. Fabriken, som är belägen i Brjansk i västra Ryssland, uppges stå i lågor.

– Anläggningen producerar komponenter till robotar och andra vapen, uppger Kovalenko i ett inlägg på Telegram.

Attack mot bostadsområde

Kreml har bekräftat attackerna mot anläggningarna, men har inte gått ut med några uppgifter om antalet skadade eller döda. 

Enligt Kreml har det ryska luftförsvaret skjutit ned 121 ukrainska drönare. 

Samtidigt  som ryska oljeanläggningar brinner fortsätter Moskva att attackera ukrainska städer och byar.

Minst tre personer har dödats i en rysk drönarattack mot ett bostadsområde utanför huvudstaden Kyiv.

Enligt det ukrainska inrikesdepartementet har två män och en kvinna dödats i attacken. Flera bostadshus, byggnader och bilar har förstörts.

Foto: Sociala medier

Text: Redaktionen