SVERIGE: SD presenterar oväntat klimatförslag

2023 01 09

Sverigedemokraterna går nu ut med nytt initiativ inom klimatpolitiken.

Det handlar om SD i Sveriges 13:e största kommun – Borås.

Vill skapa klimatverktyg

Sverigedemokraterna i Borås kommun vill att politikerna ska föregå med gott exempel och leva mer klimatsmart.

För att uppnå detta vill SD nu att man börjar mäta politikernas klimatavtryck i Borås kommun.

– Här försöker vi skapa ett verktyg för de förtroendevalda att leva som de lär, säger Andreas Exner (SD) till GP.

Han är ordförande i SD Sjuhärad tillika oppositionsråd i Borås Stad.

Vill veta vad man äter

Borås har misslyckats med att nå upp till sin klimatbudget och istället har utsläppen gått åt fel håll och ökat.

Genom att kartlägga politikernas påverkan på miljön så vill Sverigedemokraterna att det nu ska framåt hur framgångsrika politikerna själva är på att leva upp ambitionen att värna klimat och miljö.

SD går nu fram med en motion som går ut på att politikerna bland annat ska redovisa följande rapporterar P4 Sjuhärad:

- Vad man äter

- Hur mycket man reser

- Vilka fordon man äger

Lägger ansvar på folket

Sverigedemokraterna vill med sitt nya förslag sätta press på de andra partierna som de menar har en hög svansföring i klimatpolitiken.

–  De andra partierna i Borås har antagit väldigt ambitiös mål vad gäller minskningar av utsläpp av koldioxid, säger kommunfullmäktigeledamoten Thomas Brandberg (SD) till SR.

Han anser emellertid att de andra partierna är slarviga med hur man ska uppnå målen.

– Man har ingen plan för hur det här ska genomföras. Utan man lägger en mycket stor del av ansvaret direkt på boråsarna själva.

– Då tycker jag att det kunde vara intressant för väljarna att få veta om just deras folkvalda lever som de lär säger Thomas Brandberg.

Publiceras på kommunsidan

SD vill att politikernas resultat ska publiceras på Borås kommuns hemsida.

Partiet framhåller att en del politiker uppmanar allmänheten att leva på ett visst sätt – till exempel att välja kollektivtrafik istället för bilen – men sedan inte själva följer sina egna råd.

SD hoppas att bra resultat av politikerna ska inspirera allmänheten. Och att dåliga resultat ska avslöja vilka partier som säger en sak men sedan gör något helt annat.

Borås kommun leds av en S-C-L-MP-konstellation och styret har ännu inte beslutat hur de ställer sig till SD-förslaget.

Foto: I. Stainless

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


WHO varnar för ny virussmitta – ”enormt bekymmer”

2024 04 18

Världshälsoorganisationen WHO larmar om en ökad spridning av fågelinfluensa.

Influensaviruset av typen H5N1 började få stor spridning 2020. Sedan dess har miljontals fåglar dött i viruset och nu har även många däggdjur, inklusive människor, drabbats av smittan.

Sedan början av 2023 har 899 mänskliga fall av fågelinfluensa-varianten upptäckts i 23 länder. H5N1 har en mycket hög dödlighet, över hälften som smittats av varianten har avlidit (463 personer).

– Det är och förblir ett enormt bekymmer, säger WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar på en pressträff i Genéve under torsdagen.

”Den stora oron”

WHO kallar fågelinfluensautbrottet för en ”global zoonotisk djurpandemi" – med andra ord ett virus som sprids mellan djur och människor.

– Den stora oro är förstås att det börjar infektera ankor och kycklingar och sedan allt fler däggdjur. Då kan viruset utveckla förmågan att infektera människor och sedan nå den kritiska förmågan att gå från människa till människa, säger Jeremy Farrar.

I dagsläget finns det inga bevis på att H5N1-varianten smittar från människa till människa. Men den höga dödligheten hos människor, som smittats via djurkontakt, är bekymmersam, enligt WHO.

Jeremy Farrars oroar sig också över att viruset för första gången har spridit sig till nötkreatur. Åtta amerikanska delstater har bekräftat att kor och getter har smittats.  

– När ett virus når däggdjurspopulationen, då kommer det närmare människor. Det här viruset bara letar, och letar efter nya mottagare, säger WHO:s chefsforskare.

 Fakta: Fågelinfluensan (H5N1)

- Fågelinfluensa av typen H5N1 klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och Folkhälsomyndigheten.

- Genom att fågelinfluensa av typen H5N1 klassas som allmänfarlig sjukdom underlättas arbetet med smittspårning.

Så skriver Folkhälsomyndigheten om viruset:

”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.”

Foto: World Economic Forum resp Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen