SVERIGE: SD bryter vallöfte
2023 01 18
Sverigedemokraterna lovade inför valet att stärka lagrådet.
Detta genom att utreda möjligheten att det ska krävas kvalificerad majoritet för att rösta igenom ett förslag som kritiserats av just lagrådet.
Men det vallöftet bryts nu då regeringen och SD, trots lagrådets motvilja, väljer att hålla fast vid att hemlighålla vem som ska ta emot elstöd. Det rapporterar Sveriges Radio.
Gav grönt ljus
Löftet om att kräva kvalificerad majoritet i riksdagen gavs på Sverigedemokraternas landsdagar i november 2021.
– De lagar som Sveriges riksdag ändå stiftar ska vara välgenomtänkta och inte skapa mer problem än vad de löser, sade Fredrik Lindahl, som nu sitter i konstitutionsutskottet, vid tillfället.
När förslaget om sekretess vid Försäkringskassans handläggningen av elstödet lämnade regeringskansliet hade dock SD gett grönt ljus för att släppa igenom det.
– Förslaget kommer alltså som det ser ut nu gå igenom i riksdagen med liten marginal när det ska upp till omröstning nästa vecka, rapporterar radiokanalen.
"Viktig svensk tradition"
Företrädare för regeringen har vid flera tillfällen försvarat att människors elmätare inte ska bli offentliga handlingar, vilket alltså är det som lagrådet kritiserar.
– Vanliga Svensson och Karlsson har inte bett om att få sin förbrukning utlämnade till övriga världen. Det är också en viktig svensk tradition, att vi värnar varandras integritet, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till SVT förra veckan.
Kan få konsekvenser
Joakim Nergelius, professor i juridik och konstitutionell rätt vid Örebro universitet, menar dock att det är problematiskt att hemlighålla uppgifterna och att det kan få komplicerade följder.
– Regeringen har hittills bara anfört allmänna skäl för sekretessen och enligt Lagrådet är det inte skäl nog. Utifrån den kritik som lagts fram skulle jag säga att förslaget är väldigt svagt underbyggt, säger han till SVT.
Professorn tillägger:
– Man kan inte tvinga regering och riksdag att följa Lagrådet. Men om en lag drivs igenom trots kritik ökar ju sannolikheten för att den kan underkännas i en domstol senare. Den som vill överklaga sekretessen har då väldigt bra argument att luta sig emot, säger Joakim Nergelius.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen