SVERIGE: Så skulle ett nej till Nato påverka Sverige

2022 05 05

Sveriges befolkning skulle tvingas leva med en ökad risk för krig om Sverige beslutar sig för att inte gå med i Nato.

Det framhäver Nato-experten Ulla Gudmundsson.

Militär attack ett möjligt scenario

Enligt Gudmundsson kan ett ”nej tack” få ödesdigra konsekvenser för Sverige.

– Ett möjligt scenario är att Ryssland skulle vilja genomföra en militär attack som berör Sverige, säger Ulla Gudmundsson, tidigare biträdande chef för Sveriges Natodelegation, till SVT.

Svårt att sia om

Trots varningen konstaterar hon att det är svårt att sia om vad konsekvenserna för Sverige skulle bli på lång sikt om landet ställer sig utanför Nato.

– Jag kan inte se under min livstid att Ryssland skulle utvecklas till en demokrati jämförbar med Sverige eller Danmark. Men man ska inte avskriva Ryssland som att man för all framtid ska vara underkastad en tyrann

Andelen som tvekar har ökat

Andelen svenskar som uppger att de tvekar kring ett svenskt Natomedlemskap har ökat. Det indikerar den senaste opinionsmätningen från SVT/Novus.

Andelens som ställer sig osäkra till ett medlemskap i militäralliansen har ökat från 22 till 27 procent jämfört med Novus senaste mätning.

S-sympatisörer velar i frågan 

En säkerhetsställd tendens från mätningen är att socialdemokratiska väljare har börjat tveka. Andelen S-väljare som har svarat ”vet ej” har ökat från 26 till 35 procent.

Fler säger ja än nej

Ja-sidan är fortsatt större än nej-sidan. Nästan hälften av befolkningen (48 procent) säger ja till Nato medan en minoritet (25 procent) säger nej till ett svenskt medlemskap.

Foto: M. Studzinski

Text: Redaktionen