SVERIGE: Ryska spioner uppges skugga Natoövningar

2022 08 25

Ryska spioner har vid flera tillfällen befunnit sig vid svenska ammunitionslager och militära anläggningar. 

Det bekräftar försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en intervju med Aftonbladet.

–  Ibland får jag ju information om att man har sett eller noterat att det funnits personer med kopplingar till Ryssland vid ammunitionsförråd, militära baser och övningar. Det är sånt som har hänt och det har också hänt att man från rysk sida försökt informera sig väldigt närgånget om olika typer av övningar, säger han till tidningen.

Övervakat Natoövningar

Enligt uppgifter till Aftonbladet har ryska ubåtar skuggat Sveriges samverkan med Nato-länder som Storbritannien och USA i samband med marinövningar på västkusten.

Peter Hultqvist vill inte gå in på detaljer, men bekräftar att det funnits en rysk närvaro.

– De har markerat sin närvaro med olika vapenslag. Men det hindrar inte oss från att genomföra det vi har bestämt oss för. Vi bestämmer helt självständigt vad vi gör och vi anpassar oss inte efter eventuellt ryska försök till markeringar, säger han till Aftonbladet.

Han tillägger:

– Ryssland bedriver aktivt spioneri mot Sverige. Det handlar om rekrytering av spioner men också direkt informationsinhämtning vid militära övningar, olika typer av infrastruktur och militära operationer. Det här är en realitet som svensk allmänhet måste ha kunskap om.

SÄPO: Spioneriet har ökat

Enligt Säkerhetspolisen har det ryska spioneriet i Sverige ökat efter Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges ansökan till Nato.

Daniel Stenling, chef för kontraspionaget på Säkerhetspolisen,  framhåller att Ryssland bland annat använder signalspaning och försöker avlyssna mobiltelefoner i sitt spionage mot Sverige.

I en intervju med Sveriges Radio betonar han att Säpo arbetar hårt för att kontra det ryska spionage. 

Säkerhetspolisen använder sig av flera metoder. 

– Vi försöker få fram om det handlar om en underrättelseofficer eller en värvad spion med olika metoder som vi har. Den andra metoden är att ta reda på vad deras mål är, eller så jobbar vi mer strukturerat med att hjälpa till med underrättelsemål, till exempel för företag, individer och myndigheter, säger han till SR.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen