SVERIGE: Riksdagsledamot i blåsväder – kritiseras internt

2022 04 19

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali har återigen hamnat i blickfånget.

På lördagen delade Bali en bild där Vänsterpartiets Ali Esbati framställs som en apa.

Anklagas för rasism

Kritiken efter inlägget på Twitter har varit hård. Bali har bland annat anklagats för rasism. Nu reagerar även Balis eget parti. Moderaternas gruppledare Tobias Billström skriver att bilden är ”högst olämplig”.

Uppmanar Bali att radera bilden

– Jag har pratat med Hanif angående hans tweet och framfört att vi tycker att bilden är högst olämplig och borde tas ned. När norska public service tidigare publicerade bilden gjordes det i en annan kontext, men även i ljuset av detta anser vi att bilden är olämplig, skriver Billström till SvD.

Inte första gången

Balis intensiva twittrande har tidigare lett till konsekvenser. 2019 uppmanade partiledaren Ulf Kristersson (M) honom att lämna sina uppdrag i riksdagens utskott. Bali accepterade begäran och lämnade sina uppdrag.

Kritiserar tidningen

Hanif Bali kritiserar SvD för att tidningen, enligt honom, inte sökt honom för en kommentar.

– Om ni nu så gärna vill sälja klick med mitt namn så borde ni i alla fall ha anständigheten att söka mig så jag får möjlighet att bemöta kritiken som framförs. Kallas ”pressetik” har jag för mig, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Vidare menar riksdagsledamoten att bilden är en satirisk karikatyr.

Ironin är död

– En satirisk karikatyr vars hela poäng är hur dum samhällsdebatten blir när man skriker ”rasist” till allt och alla har resulterat i att massa proxykränkta svennar anklagar en iranie att vara rasistisk mot en annan iranie, skriver Bali och tillägger:

– Ironin är död.

Bakgrund

Bilden är skapad av en norsk karikatyrtecknare. Den publicerades 2016 i NRK och väckte stor debatt i Norge, där Ali Esbati varit bosatt.

Mannen bakom bilden, Thomas Knarvik en norsk serietecknare, har tidigare beskrivit sina avsikter med bilden.

Trots hård kritik är bilden fortfarande kvar på Balis twitterkonto.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen