SVERIGE: Restaurangkedja går i konkurs

2024 05 11

En populär sushikedja går nu i konkurs.

Det är kedjan Sushirullen, som grundades år 2012 och öppnat restauranger i både Sverige och Finland, som nu har fått det så pass svårt att man tvingas slå igen dörrarna.

Det ekonomiska läget bedöms vara för tufft och verksamheten går inte tillräckligt bra för att fortsätta driva kedjan.

Det rapporterar Fri Köpenskap.

Funnits i Ica-butiker

Utöver restaurangverksamhet har Sushirullen även haft ett franchisekoncept som riktat sig mot dagligvaruhandeln.

Därmed har man sålt sushi i Ica-butiker, och produkterna har under en tid varit uppskattade av många.

Sverige och Finland

Efter att för första gången ha slagit upp dörrarna för 12 år sedan skedde en stor expansion och Sushirullen hade verksamhet på ett 20-tal platser i Sverige och Finland.

Expansionen har dock lett till ekonomiska utmaningar, och precis som för många andra företag i Sverige har Sushirullen nu behövt ansöka om konkurs.

Fortsätter öka

Det råder trots den senaste räntesänkningen ett fortsatt mycket svårt klimat för företag i Sverige.

I april månad har konkurserna fortsatt att öka.

– Antalet konkurser i april är högsta siffran för månaden sedan 1994. Bland de största konkurserna finns en byggentreprenör med miljardomsättning, flera välkända detaljhandelskedjor och ännu en hustillverkare, framhåller kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

– Denna månad noterades en fördubbling av antalet konkurser inom e-handel, bilförsäljare, konsultbyråer samt för hotell- och restaurangbranschen.

Kraftig ökning

Creditsafe meddelar att det rör sig om en fortsatt problematisk situation där många företag tvingas slå igen.

– Under april månad gick 942 aktiebolag i konkurs, en kraftig ökning jämfört med 547 under samma period förra året. På årsbasis har totalt 3 701 aktiebolag försatts i konkurs, vilket innebär en uppgång med 59 procent. Trenden med uppåtgående siffror har pågått i tjugoen månader i rad.

Många hoppas på att Riksbanken, som sänkte styrräntan med 0,25 procentenheter, kan fortsätta med flera ytterligare sänkningar under året.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Viktor Orbán varnar Ryssland: ”Förbereder för krig”

2024 05 24

Europa förbereder sig för ett krig mot Ryssland.

Det hävdar Ungerns premiärministern Viktor Orbán, enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.  

Orbán hänvisar till uttalanden från västerländska politiker och journalister, som enligt premiärministern tyder på att ”Europa kommer gå in i kriget”.

– Före de två världskrigen ägnade media ganska lång tid åt att förbereda sig för inträde i kriget. Jag tror att det är vad som händer i dag, säger Orbán och tillägger:

– Vi kan med säkerhet säga att Europa förbereder sig för att gå in i kriget.

Går tvärsemot andra ledare

Samtidigt som Orbán påstår att väst kommer ge sig in i kriget hävdar premiärministern bestämt att Ryssland inte kommer attackera något Natoland.

Enligt Orbán är rapporteringen om det ”ryska hotet” en manöver från väst som ingår i "förberedelserna inför ett inträde i kriget".

Premiärministern bedömning går tvärsemot andra västländer som menar att Ryssland kommer expandera sitt anfallskrig om man lyckas besegra Ukraina.

Polens president Andrzej Duda har exempelvis varnat för att Ryssland planerar att attackera Nato 2026 eller 2027 om den ryska armén når framgång i Ukraina.

I en intervju med amerikanska CNBC hänvisade presidenten till tyska uppgifter som gör gällande att Ryssland planerar att slå till mot Nato.

– Nya bevis tyder på att Rysslands president Vladimir Putin fördubblar ansträngningarna mot en övergång till en krigsekonomi med sikte på att attackera Nato 2026 eller 2027, sa Andrzej Duda.

Putins bästa vän i EU

Viktor Orbán beskrivs ofta som den ryska diktatorn Vladimir Putins ”bästa vän i EU”.

Under Orbáns styre har Ungern upprepade gånger kritiserat och motsatt sig västvärldens vapenleveranser till Ukraina och sanktioner mot Ryssland.

Orbán har även tydligt prioriterat att stärka samarbetet med Ryssland och Kina, ofta på bekostnad av relationen med EU.

För ett år sedan, i april 2023, tecknade Ungern ett nytt gasavtal med Ryssland och i februari 2024 meddelade landet att man avser att inleda ett fördjupat säkerhetssamarbete med Kina.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Beskedet många väntat på – nu blir det lättare att köra bil

2024 05 24

I flera månader har bilister i mer eller mindre hela landet klagat på vägarna.

Ett växande problem har präglat vardagen under våren för många bilförare i Sverige.

I slutet av april fick Riksförbundet M Sverige nog – och utlyste en nationell potthålsvecka där organisationen uppmanade alla som kör bil att anmäla varenda potthål man såg.

Men nu ska det bli ordning på saken och lättare att köra bil på svenska vägar. Idag går nämligen Trafikverket ut med att man inleder en stor insats för att laga potthålen som uppstått sedan vintern, rapporterar Sveriges Radio.

– Det finns en del att göra. Speciellt efter den vinter vi har haft och det växlande vädret, säger Sofia Forsberg, projektledare på Trafikverket, till radion.

Storsatsning på E4

En av vägarna som får särskild uppmärksamhet är vältrafikerade E4.

För närvarande är skadorna på asfalten ovanligt många, vilket gör att Trafikverket förväntas lägga tio extra miljoner kronor på asfaltering av motorvägen bara i Jönköpings län. 

Detta utöver de 20 miljoner kronor man redan lägger.

Trafikverkets förhoppning är att satsningen ska ge långsiktig effekt.

– Just vad gäller E4 är vi på toppen av ett berg kan man säga. Vi prioriterar mycket av vår budget där, och med tiden framöver kommer det behovet att avta och vi får upp en bättre standard, säger Sofia Forsberg.

Kan bli köer under tiden

Till dess att potthålen är lagade väntar dock en transportsträcka som kan ställa till vissa besvär i sommartrafiken.

Ovanligt många vägarbetare kommer att vara igång, vilket riskerar köer.

Enligt Trafikverket försöker man förlägga det mesta av vägarbetet på natten.

– Det har satsats för lite på vägunderhåll och vi har tvingats att göra tuffa prioriteringar mellan olika åtgärder och vägar. Dåligt underhållna vägar är mindre motståndskraftiga och påverkas även av klimatförändringar och vädereffekter, säger Annika Canaki, avdelningschef vägunderhåll på Trafikverket, i en kommentar.

Flera planerade arbeten

Sommaren särskilda arbeten som kommer att påverka trafiken är bland annat:

  • E22 genom Blekinge, Kalmar län och Skåne där det byggs om och byggs ut till motorväg samt ett brobyte i Kristianstad och andra underhållsarbeten.
  • På E4:an från Helsingborg i söder och till Haparanda i norr görs beläggningsarbeten på en rad platser. Några platser som berörs är mellan Klevshult och Gränna, mellan Enånger och länsgränsen till Stockholms län, mellan Jävre och Haparanda, samt i anslutning till Sundsvallsbron där Trafikverket även byter räcken på bron.
  • Bra att veta för dig som reser till/från Gotland via Nynäshamn är att Trafikverket gör underhållsarbeten på en äldre järnvägsbro vid trafikplats Trångsund på väg 73, vilket påverkar vägtrafiken.
  • På Västkusten öppnar E6 förbi Stenungsund för trafik i sommar efter raset i höstas, E45 rekommenderas som alternativ väg tills vi öppnar. Trafikverket gör också beläggningsarbeten på vissa sträckor av E6 genom Halland och på riksväg 40 mellan Grönkullenmotet och Nabbamotet samt mellan Landvettermotet-Ryamotet.                                                
  • Trafikverket gör också beläggningsarbeten på E18 öster och väster om Karlstad. 

Källa: Trafikverket

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen