SVERIGE: Rekordmånga fall av TBE – dyrt att vaccinera sig

2022 06 16

Förra året uppmättes ett dyster rekord av antalet TBE-fall i Sverige.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik rapporterades 553 stycken fall av virussjukdomen under 2021.

En dubblering i jämförelse med föregående år.

Vaccinviljan ökar

I takt med att fästingvirusets spridning har ökat har även vaccinationsviljan mot TBE ökat i Sverige.

Förra veckan sålde Pfizer 66 000 TBE-doser, vilket är mer än dubbelt så många doser som samma vecka 2020, rapporterar Expressen.

Läkemedelsföretagen Pfizer och Bavarian Nordic sålde tillsammans omkring 380 000 vaccindoser fram till maj, vilket är 50 000 fler jämfört med samma tidsperiod under fjolåret, uppger DN med hänvisning till analysföretaget IQVIA.

– Vi ser en stor vilja att vaccinera sig jämfört med förra året, många är nu redo att vaccinera sig mot TBE, säger Ulrika Chevalier, pressansvarig på Pfizer, till Expressen.

En klassfråga

Vaccination mot TBE riskerar att bli en dyr fråga. Vaccin mot viruset ingår inte i det nationella vaccinationsprogrammet. De flesta behöver därför betala ur egen ficka. Priset ligger på omkring 400 kronor per dos. Oftast är priset något lägre för barn.

För att få fullt skydd krävs tre sprutor första året.

För en trebarnsfamilj i Göteborg eller Stockholm kan det innebära en kostnad på drygt 6 000 kronor på ett år.

Smittskyddsläkaren Peter Nolskog tycker att TBE-vaccin blivit en klassfråga och föreslår en lösning. 

– Man kan tvingas välja mellan semesterresa i sommar eller TBE-vaccination. Människor kan få livslånga men. TBE-vaccination är en klassfråga, subvention på priset i de i områden där smittan finns kanske skulle öka vaccinationsviljan, säger han till Expressen.

Når inte upp till kraven

TBE uppnår inte de krav som krävs för att gratis vaccination ska erbjudas. Fästingviruset betraktas hittills inte ha en tillräckligt stor samhällsfarlighet och hälsoekonomisk kostnad för att ingå i nationella vaccinationsprogrammet.

Folkhälsomyndigheten bekräftar dock att myndigheten planerar fördjupad utredningen av TBE-virusets status framöver, uppger Expressen.

På sin webbplats uppmanar FHM personer som löper stor risk att drabbas av fästingbett att vaccinera sig.

– Vaccin mot TBE har god skyddseffekt. Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna, fastlår FHM.

Fakta symptom för TBE

  • Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. 
  • Den föregås ofta av en mildare feberepisod några dagar tidigare som man tillfrisknat från. De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar.
  • Vissa får bestående förlamningar även om det är ovanligt. Dödsfall förekommer men är sällsynta. Barn i förskoleåldern som smittas får i regel lindrigare symtom än vuxna, men kan få kvarstående besvär.
  • Källa: Folkhälsomyndigheten  

Foto: M Napo

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen