SVERIGE: Rekordmånga fall av TBE – dyrt att vaccinera sig

2022 06 16

Förra året uppmättes ett dyster rekord av antalet TBE-fall i Sverige.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik rapporterades 553 stycken fall av virussjukdomen under 2021.

En dubblering i jämförelse med föregående år.

Vaccinviljan ökar

I takt med att fästingvirusets spridning har ökat har även vaccinationsviljan mot TBE ökat i Sverige.

Förra veckan sålde Pfizer 66 000 TBE-doser, vilket är mer än dubbelt så många doser som samma vecka 2020, rapporterar Expressen.

Läkemedelsföretagen Pfizer och Bavarian Nordic sålde tillsammans omkring 380 000 vaccindoser fram till maj, vilket är 50 000 fler jämfört med samma tidsperiod under fjolåret, uppger DN med hänvisning till analysföretaget IQVIA.

– Vi ser en stor vilja att vaccinera sig jämfört med förra året, många är nu redo att vaccinera sig mot TBE, säger Ulrika Chevalier, pressansvarig på Pfizer, till Expressen.

En klassfråga

Vaccination mot TBE riskerar att bli en dyr fråga. Vaccin mot viruset ingår inte i det nationella vaccinationsprogrammet. De flesta behöver därför betala ur egen ficka. Priset ligger på omkring 400 kronor per dos. Oftast är priset något lägre för barn.

För att få fullt skydd krävs tre sprutor första året.

För en trebarnsfamilj i Göteborg eller Stockholm kan det innebära en kostnad på drygt 6 000 kronor på ett år.

Smittskyddsläkaren Peter Nolskog tycker att TBE-vaccin blivit en klassfråga och föreslår en lösning. 

– Man kan tvingas välja mellan semesterresa i sommar eller TBE-vaccination. Människor kan få livslånga men. TBE-vaccination är en klassfråga, subvention på priset i de i områden där smittan finns kanske skulle öka vaccinationsviljan, säger han till Expressen.

Når inte upp till kraven

TBE uppnår inte de krav som krävs för att gratis vaccination ska erbjudas. Fästingviruset betraktas hittills inte ha en tillräckligt stor samhällsfarlighet och hälsoekonomisk kostnad för att ingå i nationella vaccinationsprogrammet.

Folkhälsomyndigheten bekräftar dock att myndigheten planerar fördjupad utredningen av TBE-virusets status framöver, uppger Expressen.

På sin webbplats uppmanar FHM personer som löper stor risk att drabbas av fästingbett att vaccinera sig.

– Vaccin mot TBE har god skyddseffekt. Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna, fastlår FHM.

Fakta symptom för TBE

  • Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. 
  • Den föregås ofta av en mildare feberepisod några dagar tidigare som man tillfrisknat från. De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar.
  • Vissa får bestående förlamningar även om det är ovanligt. Dödsfall förekommer men är sällsynta. Barn i förskoleåldern som smittas får i regel lindrigare symtom än vuxna, men kan få kvarstående besvär.
  • Källa: Folkhälsomyndigheten  

Foto: M Napo

Text: Redaktionen


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen