SVERIGE: Regeringens glädjebesked – nyckelspelaren kan rösta ja

2022 04 19

Centerpartiet utesluter inte att ställa sig bakom regeringens vårändringsbudget som finansminister Mikael Damberg (S) offentliggjorde i dag.

Det konstaterar partiets ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl när han svarar på frågor från reportrar på tisdagsförmiddagen.

– Vi ska få de bästa resultatet och viktigaste frågorna på bordet. Vi har hela tiden diskussioner med regeringen, säger han till Expressen.

Nyckelspelare

Centerpartiet beskrivs som en nyckel till att regeringens budget ska få tillräckligt mycket stöd i riksdagen och således kunna klubbas igenom den 15 juni.

I höstas röstade partiet ja till Magdalena Andersson (S) som statsminister, men lade ner sina röster i budgetomröstningen.

Det ledde till att budgetförslaget från M, KD och SD trädde i kraft.

Oppositionen har påbörjat diskussioner

Ett scenario som, trots lovorden från C, kan upprepa sig. Det konstaterar Fredrik Furtenbach, politisk kommentator på SR Ekot.

– Oppositionen har enligt mina källor redan börjat diskutera att tvinga fram ändringar i regeringens budget, skriver han på Twitter och tillägger:

– Det enda som skulle kunna hindra M, Kd och Sd att tvinga fram ändringar i budgeten är om V och Mp röstar för regeringens budget. Plus att C plötsligt byter fot och gör likadant.

Vill inte dra åt vänster

Centerns partiledare Annie Lööf har tidigare konstaterat att hennes parti inte kan stödja en budget som är för vänsterorienterad.

– Vi konstaterar att vi inte är beredda att ta ansvar för hela budgeten, den är inte i sin helhet tillräckligt bra, en stor del går till att höja bidragen. Om en regering rör sig vänsterut så kommer vi inte medverka till det, sa Annie Lööf efter att C i höstas lade ner sina röster i budgetomröstningen.

Foto: Ninni Andersson resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen