SVERIGE: Regeringen ger lovande besked till Ukraina

2022 11 15

Sverige kommer inom kort skicka ytterligare militärt stöd till Ukraina.

Det bekräftar försvarsminister Pål Jonson (M).

– Vi kommer i närtid att presentera ett nytt vinterpaket. Jag tycker det är viktigt att det blir ett sammanhållet paket med biståndsfrågor, politiskt-ekonomiskt och militärt stöd tillsammans, säger ministern till SR Ekot.

På Jonson understryker att regeringen vill skicka fler och mer avancerade vapen till Ukraina. Vilken typ av vapen det rör sig om och när de kommer att levereras kan han inte svara på.

Men försvarsministern lovar att den nya vapenleveransen kommer att ske i närtid, uppger SR.

Utbildning av ukrainska soldater

Pål Jonson meddelar även att Sverige kommer att bidra till EU:s utbildningsinsats av 15 000 ukrainska soldater. Utbildningen kommer att ta plats i Tyskland och Polen.  

Sverige ska bidra, men riktigt hur är ännu inte klart, rapporterar SR.

– Vi har fattat beslut om att vi ska delta med en till två stabsofficerare. Vi sidan av det tittar vi på möjligheterna att bidra direkt med utbildare till missionen, säger Pål Jonson till radiokanalen.

Inget besked om Archer

Ukraina har vid upprepade tillfällen vädjat om en leverans av det svenska artillerisystemet Archer. Det är dock fortfarande högst oklart om Archer kommer att ingå i regeringens nya ”vinterpaket”.

– Vi kommer att återkomma i närtid, så jag vill inte föregripa det, säger försvarsministern enligt SVT Nyheter.

Försvarsministermöte inleds i dag

I dag, tisdag, inleds EU:s försvarsministermöte som äger rum i Bryssel. Försvarsminister Pål Jonson deltar.

– Under mötet väntas EU:s höga representant Josep Borrell informera om aktuella frågor på det säkerhets- och försvarspolitiska området. Försvarsministrarna förväntas diskutera stöd till Ukraina, militär förmågeutveckling i Europa och förhållandet mellan de olika försvarsinitiativen i EU, framhåller regeringen.

Efter mötet förväntas ministrarna genomföra en informell lunchdiskussion om Rysslands aggression mot Ukraina. 

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att delta på mötet. Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov kommer att delta via videolänk.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen