ENORMA SUMMAN: Så mycket har Rasmus Paludan kostat Sverige

2023 03 22

Rasmus Paludan har under en sexmånadersperiod kostat polisen 84 miljoner kronor. 

Det visar nya siffror som SVT:s Uppdrag granskning har tagit del av. 

Paludans valturné, som han genomförde förra året mellan april och september, har kostat polisen hisnande 84 miljoner kronor.  

Polisen har tidigare rapporterat om höga kostnader som en följd av Paludans aktioner. Påskupploppen i Sveaparken i Örebro, där 71 poliser skadades, kostade runt 800 000 kronor.  

Efter en tid kom han tillbaka och denna gång hade polisen rustat upp med både polishästar, helikopter och en inlånad vattenkanon. Beloppet uppgick då till 2,2 miljoner kronor, enligt SR Ekot. 

”Dumma i huvudet”

I en intervju med Uppdrag granskning säger Rasmus Paludan att han är osäker på om han kommer fortsätta sina aktioner i Sverige.

– Jag hade förväntat mig kravaller. De enda som inte fattade det var svenskarna för de är ju dumma i huvudet antagligen.

Vill inte åka till Sverige  

Förra året skedde flera upplopp i samband med Paludans aktioner. Under påskupploppen skadades över 160 poliser, men han hade hoppats på fler politiska konsekvenser.  

– Jag vinner ju bara om det är så att svenska folket fattar detta och de gjorde de ju inte. 

Just nu utreds Paludan för hets mot folkgrupp. Något som han enligt åklagare gjort sig skyldig till under påskupploppen 2022.

 Själv nekar han till brott och tänker inte åka till Sverige för att förhöras.  

– Jag kommer inte att åka till Sverige inom överskådlig framtid. Det har med säkerheten att göra. Den är usel i hela Sverige med undantag för Stockholm. Men att bara verka från Stockholm om du ska vinna ett val är väl knappast aktuellt. Och några koranbränningar utanför Turkiets ambassad är ju inte heller aktuellt, säger han.  

Stoppas

I början av februari, i år, satte polisen stopp för en av Rasmus Paludans planerade koranbränningar.

Den allmänna ordningen och säkerheten kunde inte garanteras, enligt polisen.

– Vi har naturligtvis haft en dialog med Säpo innan vi fattade det här beslutet, sa Ola Österling, pressekreterare vid Stockholmspolisen, till SVT Nyheter i samband med beslutet

Storbritannien agerar  

Nu sätter även Storbritannien stopp för Paludans aktioner. Partiledaren för Stram Kurs säger i en video att han, idag onsdag, i början av ramadan ville bränna Koranen på allmän plats i Storbritannien.

– Han är en farlig man som inte bör släppas in i landet, säger Simon Lightwood, parlamentsledamot för Labour, till BBC. 

Foto: Stram Kurs

Text: Redaktionen