SVERIGE: Problem för Swedbank – pengar saknas på konton

2022 05 06

Flera Swedbank-kunder larmar om konstiga dragningar från sina konton och att saldon står på minus.

Under torsdagskvällen inleddes problemen som har fortsatt under natten och tidigt på fredagsmorgonen.

Problem med överföringar

Flera Swedbank-kunder har uppgett att de inte kan göra överföringar eller betalningar, men att deras saldon inte har påverkats, rapporterar SVT.

Andra kunder har larmat om att deras konton plötsligt står på minus.

– Nu står det inte vem som har dragit pengar. De har bara försvunnit från kontona, säger kunden Elisabeth till Expressen.

Flera rapporter

Enligt sajten Downdetector hade drygt 2 000 personer under torsdagskvällen rapporterat att de upplever problem med bankens tjänster.

Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank, har kommenterat situationen. Han försäkrar att bankens kunder kan känna sig trygga med att deras information och pengar är säkra hos banken.

It-störning

– Just nu har vi en pågående it-störning som påverkar vissa av våra kunder. Störningen gör att en del konton visar felaktiga saldon. Vissa kunder kan inte heller göra betalningar. Vi arbetar så snabbt vi kan för att lösa problemet och beklagar givetvis detta, säger han till SVT.

Kan inte tala om orsaker

Han vill inte kommentera vad som ligger bakom driftstörningen.

– Vi har en pågående störning. Jag kan inte tala om orsaker, utan vi försöker lösa störningen.

Kritiserar Swedbank

Kunden Elisabeth som fick se tusentals kronor ”försvinna” från sitt konto tycker att Swedbank borde gått ut med mer information.

– Att man inte som bank går ut med att det är något som händer, det tycker jag är jättemärkligt. Det finns ingen information alls, sager hon till Expressen.

Foto: E. Soares

Text: Redaktionen