SVERIGE: Postnord vill förändra postutdelningen

2023 01 02

Din postlåda riskerar att leva på lånad tid.

Åtminstone om du bor i radhus eller villa inne i en tätort och har din postlåda precis i anslutning till ditt boende, eftersom Postnord vill dra ned på postlådorna rejält. Det rapporterar Sveriges Radio.

Istället vill man se fler och större postlådesamlingar i utkanterna av radhus- och villaområden, till skillnad från som det ofta är nu då många har sin postlåda nästan precis utanför dörren.

Trafiksäkerhet bakgrunden

Anledningen till den föreslagna förändringen handlar om trafiksäkerhet.

– Vi skickar allt färre brev, men vi e-handlar desto mer och paketen blir fler och större. Då behöver vi andra typer av fordon för att utföra vårt samhällsuppdrag. I framför allt radhusområden finns det trånga gränder med dålig sikt, säger Henrik Ishihara på Postnords presstjänst till P4 Västernorrland.

Sparar tid

Förändringen välkomnas av brevbärare som menar att det skulle spara tid när man slipper gå in till varje villa och lyfter även miljöaspekten av att slippa köra omkring till de enskilda postlådorna.

Man vill även se större postlådor än vad hushållen har idag.

– Det är upp till var och en att bestämma, men naturligtvis ser vi gärna att postlådorna är tillräckligt stora för att vi kan dela ut e-handlade leveranser, säger Henrik Ishihara.

Kan försvinna helt

I framtiden är det sannolikt att postlådorna försvinner helt och istället ersätts av paketboxar.

Även när det gäller vanliga brev.

– I förlängningen kan det säkert vara så att man även får sina skriftliga meddelanden i en sådan anläggning också, men vi är inte riktigt där ännu. Men absolut, i takt med att vi skickar allt färre försändelser kan det bli så, säger Emma Maraschin på Post- och telestyrelsen till radiokanalen.

Förändrade förutsättningar

En förändring likt ovanstående vore inte den första som Postnord gör som en följd av ökad digitalisering av svenska folkets postbeteende.

Sedan maj 2022 får hela landet nu till exempel enbart post varannan dag, någonting som då redan gällde cirka 80 procent av Sverige.

– Med den här modellen för utdelning av brev, tidningar och reklam möter Postnord en verklighet som redan är här, där svenskarna skickar allt färre brev och allt fler paket, framhöll Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige, i ett pressmeddelande vid tillfället.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen