SVERIGE: Politiker riktade dödshot mot Stefan Löfven

2022 11 23

En SD-politiker i Ystad ville se Sveriges förre statsminister Stefan Löfven död.

Det uttryckte 77-årige kommunpolitikern Berth Andersson (SD) i en kommentar till ett Facebookinlägg som handlade om Socialdemokraternas förre partiledare.

– Vilken idiot. Ett skott i pannan, skrev Andersson vilket tidningen Expo var först med att uppmärksamma.

Bakgrund i S

Berth Andersson har själv en historia inom Socialdemokraterna och företrädde partiet i Ystad kommun fram till och med 2018. 

Han övergav sedermera sitt parti på grund av “meningsskiljaktigheter” och gjorde istället raketkarriär i Sverigedemokraterna, skriver tidningen.

År 2021 valdes han in i kyrkofullmäktige i Ystads-Sövestads församling i samband med kyrkovalet, där han fortfarande sitter kyrkorådet.

"Inte aktuellt längre"

När Andersson konfronteras med hotet, som uttrycktes under 2020 när Stefan Löfven fortfarande var statsminister, menar han att det inte längre är aktuellt.

– Ja det är ju kanske till att ta i. Men det är ju ändå illa. För han har inte sett till helheten. Han agerade inte för Sveriges bästa. Men jag förstår inte varför det här är aktuellt just nu. För jag menar, han är ju överspelad. Han är inte aktuell i politiken längre.

"Överdriven dumhet"

Ystadpolitikern menar vidare att hans kommentar har misstolkats.

– Jag menade inte så. Det var en spontan överdriven dumhet. Det är historia. Det var för två år sedan, säger Bert Andersson till Ystads Allehanda.

Han uttrycker även att det inte var hans önskan att se Löfven död, men att han var och är mycket kritisk till den forne statsministern.

Oförändrat förtroende hos SD

Utöver sin plats i kyrkorådet har Berth Andersson sedan valet 2022 även en plats i Ystads kommunfullmäktige. Från och med i höst är han även förste vice ordförande.

Sverigedemokraternas gruppledare i kommunen, Jan-Åke Isaksson, menar att dödshotet inte kommer att äventyra hans plats i partiet. 

Detta eftersom det uttrycktes innan Andersson var med i SD.

– Han har inte uttalat sig på det sättet sedan han gick med oss. Det borde inte påverka vårt förtroende för honom, säger Jan-Åke Isaksson till YA.

Vill inte kommentera

Kommunfullmäktiges ordförande Malin Olsson (M) vill inte kommentera inlägget. Hon menar att det är en fråga för SD, eftersom partiet utsett Andersson till uppdraget som förste vice ordförande.

– Jag tycker att frågan ska ställas till hans partigrupp. Han är nominerad av Sverigedemokraterna, säger hon till den skånska tidningen.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen