SVERIGE: Politiker riktade dödshot mot Stefan Löfven

2022 11 23

En SD-politiker i Ystad ville se Sveriges förre statsminister Stefan Löfven död.

Det uttryckte 77-årige kommunpolitikern Berth Andersson (SD) i en kommentar till ett Facebookinlägg som handlade om Socialdemokraternas förre partiledare.

– Vilken idiot. Ett skott i pannan, skrev Andersson vilket tidningen Expo var först med att uppmärksamma.

Bakgrund i S

Berth Andersson har själv en historia inom Socialdemokraterna och företrädde partiet i Ystad kommun fram till och med 2018. 

Han övergav sedermera sitt parti på grund av “meningsskiljaktigheter” och gjorde istället raketkarriär i Sverigedemokraterna, skriver tidningen.

År 2021 valdes han in i kyrkofullmäktige i Ystads-Sövestads församling i samband med kyrkovalet, där han fortfarande sitter kyrkorådet.

"Inte aktuellt längre"

När Andersson konfronteras med hotet, som uttrycktes under 2020 när Stefan Löfven fortfarande var statsminister, menar han att det inte längre är aktuellt.

– Ja det är ju kanske till att ta i. Men det är ju ändå illa. För han har inte sett till helheten. Han agerade inte för Sveriges bästa. Men jag förstår inte varför det här är aktuellt just nu. För jag menar, han är ju överspelad. Han är inte aktuell i politiken längre.

"Överdriven dumhet"

Ystadpolitikern menar vidare att hans kommentar har misstolkats.

– Jag menade inte så. Det var en spontan överdriven dumhet. Det är historia. Det var för två år sedan, säger Bert Andersson till Ystads Allehanda.

Han uttrycker även att det inte var hans önskan att se Löfven död, men att han var och är mycket kritisk till den forne statsministern.

Oförändrat förtroende hos SD

Utöver sin plats i kyrkorådet har Berth Andersson sedan valet 2022 även en plats i Ystads kommunfullmäktige. Från och med i höst är han även förste vice ordförande.

Sverigedemokraternas gruppledare i kommunen, Jan-Åke Isaksson, menar att dödshotet inte kommer att äventyra hans plats i partiet. 

Detta eftersom det uttrycktes innan Andersson var med i SD.

– Han har inte uttalat sig på det sättet sedan han gick med oss. Det borde inte påverka vårt förtroende för honom, säger Jan-Åke Isaksson till YA.

Vill inte kommentera

Kommunfullmäktiges ordförande Malin Olsson (M) vill inte kommentera inlägget. Hon menar att det är en fråga för SD, eftersom partiet utsett Andersson till uppdraget som förste vice ordförande.

– Jag tycker att frågan ska ställas till hans partigrupp. Han är nominerad av Sverigedemokraterna, säger hon till den skånska tidningen.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen