SVERIGE: Poliskällor vittnar – förbjöds hjälpa till i påskupploppen

2022 05 02

Flera poliser vittnar om de interna misstag som de menar begicks i samband med kravallerna som utbröt under påsken.

Polisen drabbades av panik och fattade flera framstressade beslut för att hantera de våldsamheter som ägde rum i samband med Rasmus Paludans manifestationer i flera svenska städer under påskhelgen.

Bland annat riktar poliser intern kritik mot sig själva för att man inte fick lov att hjälpa till i farliga situationer och att man inte drog några lärdomar av de första kravallerna som bröt ut, berättar poliser för Dagens Nyheter.

Hjälpen kom inte fram

En stor del av polisens kritik vittnar om brister i kommunikationen som gjorde att polisstyrkorna hamnade efter. Till exempel skulle samma huvudstyrka som bevakade Paludan i Linköping följa med till den manifestation som skulle genomföras i Norrköping.

Istället blev poliserna kvar Linköping och den hjälp som efterfrågades från andra delar av landet kom inte fram. 

Hade öppnat påsksnapsen

Flera poliser med rätt utbildning ville hjälpa till men hindrades av att de inte var beordrade att jobba i regionen eller hade hunnit dricka både öl och nubbe, rapporterar DN.

– Vi fick gå in och bara försöka göra något. Ledningen hade fryst, var i chock, säger en SPT-utbildad (särskild polistaktik) polis till tidningen.

“Ett lågvattenmärke”

Enligt vittnesmålen ges en bild om att polisinsatsen brast både inom ledning och styrning redan i planeringsstadiet. När krisen väl bröt ut gick det inte att rädda situationen.

– Att det sket sig på första stället säger jag inget om. Man planerar så gott det går och lutar sig mot tidigare erfarenheter. Men om man missar på torsdagen ska man för helvete inte missa fredag, lördag och söndag. Det är ett lågvattenmärke, polisen tappade ju kontrollen, säger en erfaren polis som arbetade under kravallerna till DN.

Över 100 skadade poliser

Under de våldsamma upploppen under påsken skadades minst 104 poliser. Det handlar om frakturer i händer och fingrar, kross- och klämskador, hjärnskador och biller- och sårskador, enligt SVT.

– Det är en stor omfattning av skador och anmälningar som har kommit in. Det här är det värsta jag har sett, säger Staffan Brandt, polis och arbetsmiljöspecialist på Polismyndighetens HR-avdelning, till kanalen.

Fruktade för sina liv

Det har även inkommit vittnesmål från en polis om att hen ska ha blivit bombarderad av mellan 30 och 50 stenar. Attacker som kunde fått dödlig utgång utan skyddsutrustning. 

För flera poliser gick dock utrustningen sönder och poliserna fruktade för sina liv.

– Jag upplevde att de ville döda eller allvarligt skada oss, skriver en polis i en skadeanmälan enligt SVT.

Foto: Ingripandepoliserna

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen