SVERIGE: Polisen vädjar – ”Håll barnen hemma”

2023 09 04

Det blev en stökig söndagskväll på Rosengård i Malmö.

Ett våldsamt upplopp utbröt i stadsdelen.

Flera bilar sattes i brand och stenar kastades mot polisfordon.

– Det är oerhört beklagligt att återigen se våldsyttringar och skadegörelse på Rosengård. I första hand drabbar det alla de som bor i området.

– Poliserna på plats har gjort ett stort jobb med att stävja oron och förhindra ytterligare eskalering av situationen, kommenterar Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

Inga ingripande

Polisen har gjort en anmälan om grov mordbrand efter att flera bilar satts i brand i ett underjordiskt garage.

Myndigheten gjorde dock inga ingripande under kvällen.

Polisen kommer i stället att granska filmmaterial från våldsamheterna i hopp om att kunna identifiera upploppsmakarna, rapporterar DN

Håll barnen hemma

Inför måndagskvällen har polisen gått ut med en skarp uppmaning till allmänheten i Rosengård med omnejd. 

Ett mejl har skickats ut till fem kommunala grundskolor.

Polisen fruktar att nya incidenter kan inträffa under kvällen och har därför gått ut med direktiv till skolpersonalen i stadsdelen.

– Grundskolorna uppmanas att vädja till vårdnadshavare att hålla sina barn hemma under kvällen, rapporterar DN.

Utökad kamerabevakning

Under måndagen är polisen fortfarande på plats på Rosengård.

Polisen har även infört ökad kamerabevakning i stadsdelen.

Området kommer att övervakas av drönare till klockan 23 på tisdag.

– Syftet med kamerabevakningen är att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, framhåller polisen på sin hemsida.  

Koranbränning föranledde upploppet

Upploppen på Rosengård föranleddes av en koranbränning i Malmö tidigare på söndagen.

Polisen omhändertog ett flertal personer som uppges ha stört den allmänna ordningen i samband med manifestationen.

 Två är gripna, misstänkta för våldsamt upplopp alternativt blåljussabotage.

– Jag har förståelse för att en allmän sammankomst som denna väcker starka känslor, men vi kan inte tolerera ordningsstörningar och våldsyttringar som de vi såg under söndagseftermiddagen, säger polisområdeschef Petra Stenkula.

Kastade elsparkcykel 

I samband med att polisen grep våldsverkare riktades aggressioner även mot polis. Bland annat kastades en elsparkcykel mot en polisbuss.

– Våldsamt upplopp och blåljussabotage är allvarliga brott. Ett flertal individer har till exempel dömts till fleråriga fängelsestraff efter påskupploppen i Malmö förra våren. Det beror till stor del på god bilddokumentation. Vi har en bra bild även över dagens händelser och vi kommer att göra allt vi kan för att lagföra de som var inblandade i våldsamheterna på Värnhemstorget, säger Petra Stenkula.

Foto: Malmö Polisen resp Anna Hermansson Polisregion Syd

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen