SVERIGE: Polisen upprörs över tonårsbeteende

2023 02 03

Ännu än gång har polisen larmats efter en kraftig smäll i en trappuppgång.

Den här gången i Nacka.

Smällen visade sig komma från en vanlig smällare, en slutsats polisen drog bland annat på grund av att det luktade krut likt nyårsfyrverkerier i trappuppgången.

Varje dag: "Kul om man är 16"

Händelsen är långt ifrån en isolerad sådan.

Enligt polisen är det inte ens enbart kring nyår det sker.

Det sker flera gånger varje dag – året om – och det tycks framför allt vara tonåringar som ligger bakom.

– Ibland är det en slyngel som gör det. Ibland handlar det om att någon vill skrämmas. Jag antar att man tycker att det är kul om man är 16 år. Det kan bli en sjujävla smäll av en sådan där banger i en trappuppgången, mer eller mindre som en handgranat, säger Ola Österling vid Stockholmspolisen till Dagens Nyheter.

"Folk är livrädda"

Det är med andra ord inte konstigt att människor skräms och larmar polisen.

Trots att Stockholm sedan slutet av förra året drabbats av en ovanligt kraftig våldsvåg menar myndigheten att det här beteendet är fristående från det mycket medialt uppmärksammade våldet.

Däremot har situationen i Stockholm gjort att vanliga människor är mer på tårna än tidigare.

– Folk blir livrädda, med anledning av det läget som vi har just nu. Därför får poliser som är på plats ge, som vi kallar det, dämpande återkoppling till boende. Folk är också mer noga med att ringa in till polisen nu. Det är betydligt fler som ringer polisen nu. Sedan juldagen är medborgarna i Stockholm vakna på ett helt annat sätt, säger Ola Österling till DN.

Enbart ljudeffekt

De bangers som polisen talar om ovan är en typ av olaglig smällare.

Inga ljuseffekter kommer av den pyrotekniska pjäsen, utan den enda följden är en mycket stor smäll.

Strax före nyår meddelade Tullverket att man beslagtagit dubbelt så många olagliga fyrverkerier än året före.

Fram till och med november 2022 låg noteringen på 43 000 stycken.

– Bangers kan vara kraftiga som sprängladdningar och orsaka allvarliga skador, säger Linda Andersson, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning, i ett pressmeddelande från myndigheten.

En tredjedel under 18

Enligt Tullverket beställs bangers vanligen online från länder där försäljning av smällaren är laglig. 

Att föra in dem i Sverige utan tillstånd är dock olagligt och kan utgöra smugglingsbrott.

När myndigheten dessutom lyckats identifiera åldern på beställarna har det visat sig att drygt en tredjedel av dem varit under 18 år.

Foto: R. Dinne resp Sara Brynedal Polisen

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen