SVERIGE: Polisen uppmanar minderåriga att stanna inomhus

2022 08 01

Två fall av misstänkta våldtäkter utreds i tätorten Rättvik i samband med motorevenemanget  Classic car week.

En man i 20-årsåldern har gripits för den ena våldtäkten.

I det andra fallet har ingen gärningsman omhändertagits, rapporterar SVT Nyheter.

Stökig stämning

Förutom våldtäkterna rapporterar polisen om  överdrivet alkoholintag, extremt högt spelande fordon och flera fall av misshandel.

– I samband med det motorevenemang som äger rum i Rättvik samlas mängder med människor, till största delen motorentusiaster som kommer till Rättvik för att njuta av fantastiska bilar, att träffa likasinnade och umgås på ett trevligt sätt. Tyvärr drar evenemanget även till sig en svans som på ett mycket oönskat sätt stör omgivningen och seriösa festivaldeltagare, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Uppmanar föräldrar

Situationen är allvarlig. Nu uppmanar polisen föräldrar att hålla sina ungdomar inomhus sent på kvällen. 

– Fram till 23-tiden på kvällarna är motorevenemanget ett jättefint familjearrangemang men därefter urartar det hela till en miljö där vi anser att i synnerhet unga människor inte ska befinna sig, framhåller polisen.

Måste ta ansvar

Stefan Lund, stationsbefäl vid polisen i Rättvik, konstaterar att minderåriga bör stanna hemma när mörkret faller.

– Vi uppmanar föräldrar att ifrågasätta om deras barn överhuvudtaget ska röra sig i Rättvik nattetid under de här dagarna och att i förekommande fall själva tillse att  deras ungdomar inte råkar illa ut, säger han i ett pressmeddelande.

Gabriel Henning, presstalesperson Polisen Bergslagen, betonar att polisen inte kan vara överallt.

– Vi är på plats med våra resurser inför ett sådant evenemang som Classic Car Week. Polisen kan inte vara överallt och då är det viktigt att föräldrar tar ansvar för sina barn, säger han till SVT Nyheter.

Foto: Polisen Linköping

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen