SVERIGE: Polisen uppmanar minderåriga att stanna inomhus

2022 08 01

Två fall av misstänkta våldtäkter utreds i tätorten Rättvik i samband med motorevenemanget  Classic car week.

En man i 20-årsåldern har gripits för den ena våldtäkten.

I det andra fallet har ingen gärningsman omhändertagits, rapporterar SVT Nyheter.

Stökig stämning

Förutom våldtäkterna rapporterar polisen om  överdrivet alkoholintag, extremt högt spelande fordon och flera fall av misshandel.

– I samband med det motorevenemang som äger rum i Rättvik samlas mängder med människor, till största delen motorentusiaster som kommer till Rättvik för att njuta av fantastiska bilar, att träffa likasinnade och umgås på ett trevligt sätt. Tyvärr drar evenemanget även till sig en svans som på ett mycket oönskat sätt stör omgivningen och seriösa festivaldeltagare, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Uppmanar föräldrar

Situationen är allvarlig. Nu uppmanar polisen föräldrar att hålla sina ungdomar inomhus sent på kvällen. 

– Fram till 23-tiden på kvällarna är motorevenemanget ett jättefint familjearrangemang men därefter urartar det hela till en miljö där vi anser att i synnerhet unga människor inte ska befinna sig, framhåller polisen.

Måste ta ansvar

Stefan Lund, stationsbefäl vid polisen i Rättvik, konstaterar att minderåriga bör stanna hemma när mörkret faller.

– Vi uppmanar föräldrar att ifrågasätta om deras barn överhuvudtaget ska röra sig i Rättvik nattetid under de här dagarna och att i förekommande fall själva tillse att  deras ungdomar inte råkar illa ut, säger han i ett pressmeddelande.

Gabriel Henning, presstalesperson Polisen Bergslagen, betonar att polisen inte kan vara överallt.

– Vi är på plats med våra resurser inför ett sådant evenemang som Classic Car Week. Polisen kan inte vara överallt och då är det viktigt att föräldrar tar ansvar för sina barn, säger han till SVT Nyheter.

Foto: Polisen Linköping

Text: Redaktionen