SVERIGE: Polisen slår larm – varnar hundratusentals

2023 01 04

Polisen uppmanar folk i Östergötland och Jönköpings län att inte ge sig ut på vägarna under onsdagen.

Har man möjlighet att jobba hemma är det att rekommendera,  säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver till P4 Östergötland.

Orsaken är den vädervarning som SMHI har gått ut med.

Väderinstitutet varnar för ett kraftigt snöoväder i Östergötland, Dalsland, Västergötland och norra Småland.

En orange varning – den näst högsta – har utfärdats.

– Måste man ändå ut i trafiken, så vill vi från polisen sida att man håller avståndet till andra bilar och att man anpassar farten till rådande väglag, säger Angelica Israelsson Silfver  till radiokanalen och tillägger:

– Om det blir stora mängder snö kan vi räkna med att trafiken kommer att gå långsammare på grund av halka, dålig sikt och snömodd. Det är jätteviktigt att ha gott om tid om man ska ut i trafiken. Undvik att stressa och det skadar inte att ta med varma kläder ifall man blir stillastående en längre stund.

Hundratusentals påverkas

Hundratusentals människor påverkas av polisens varning.

Sammanlagt uppgår befolkningsmängden till drygt 820 000 personer i Östergötland och Jönköpings län.

30 centimeter

SMHI har varnat för att det kan komma uppemot 30 centimeter snö på kort tid under onsdagen.

Utöver ett dålig väglag och en mycket begränsad framkomlighet, varnar väderinstitutet för att det kraftiga snöovädret kan slå ut elförsörjningen under dagen.

– Det är sannolikt med elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer, framhåller SMHI.

”Kan vara bra att tänka över”

Trafikverkets presskommunikatör Felicia Danielsson delar polisens uppfattning.

– När det kommer sådana här snöoväder kan det vara bra att tänka över om man faktiskt måste ta bilen och ge sig ut i trafiken, säger hon till SVT Nyheter.  

Snöovädret kommer även att påverka järnvägstrafiken.

Eftersom det är sannolikt med elbortfall kommer Trafikverket att stänga några av de banor som inte är stamsäkrade under dagen.  

– Vi kommer att stänga vissa av banorna utifrån vad väderleken tillåter. De stora stambanorna är stamsäkrade, men de mindre som inte är säkrade kan det till exempel falla ner träd på. Därför stänger vi dem, säger Felicia Danielsson till SVT Nyheter.

Foto: G. Meulemans

Text: Redaktionen


Stort larm om vanlig router – många svenskar har den

2025 01 24

En av de mest populära routrarna på marknaden är föremål för stor oro.

Det är routrarna av märket TP-Link som under vintern dragit uppmärksamheten till sig.

Nyligen gick myndigheter i USA ut med att man överväger ett totalförbud mot produkterna, som även finns i mängder av svenskars hem.

Routrarna kallas till och med för ett “nationellt säkerhetsproblem” på grund av upprepade kopplingar till kinesiska cyberattacker, rapporterar ansedda Wall Street Journal.

Skäl till oro i Sverige

Specifikt befarar dessutom USA att TP-Link-routrarna – som är den mest sålda routern på Amazon – kommer att användas mot västerländska mål.

Av den anledningen finns det skäl till oro även här i Sverige och Europa och alla andra västländer där de populära produkterna säljs.

Det konstaterar säkerhetsföretaget CSIS medgrundare och it-säkerhetsexperten Peter Kruse från Danmark, där problemet också uppmärksammats de senaste veckorna.

– Med många produkter i den låga prisklassen är säkerheten inte särskilt högt prioriterad. Kort sagt, du får vad du betalar för, säger han till TV2.

Microsoft bekräftar

Techjätten Microsoft har redan bekräftat att en kinesisk hackerenhet har lanserat “separata cyberattacker” via tusentals routrar från TP-Link.

Viktigt i sammanhanget är dock att det kinesiska företaget inte själva anklagas för att hota cybersäkerheten – kritiken går ut på att de inte gör tillräckligt för att förebygga att andra hotar det.

– Det har konstaterats över tid att TP-Link är en produkt som innehåller många sårbarheter jämfört med andra produkter, och det finns en oro för att det kan resultera i en supply chain-attack, säger Peter Kruse och syftar på it-attacker mot organisationers eller företags leveranskedjor.

Uppmaningen till vanligt folk

Enligt experten finns det sannolikt en rädsla att den kinesiska regeringen ska kräva eller redan har krävt tillgång till TP-Links routrar.

Liknande oro låg bakom att flera länder 2019 började betrakta den kinesiska mobiljätten Huawei som ett säkerhetshot.

Larmet innebär dock inte att du per automatik behöver oroa dig för att bankuppgifter eller liknande ska hackas om du har en TP-Link-router i bostaden.

Däremot ska man fundera på vilken router man köper – för att undvika att bidra till exempelvis en större cyberattack mot kritisk infrastruktur.

Uppmaningen gäller även andra lågprisroutrar.

Vi ska vara försiktiga så att vi inte stirrar oss blinda på en produkt. Det finns många produkter i denna prisklass där säkerheten är dålig, säger Peter Kruse till TV2.

Foto: Pixabay

Text: Redaktionen


Jättebesked om solceller – första gången någonsin

2025 01 24

EU fortsätter att ersätta fossila bränslen med förnybar energi.

Nu kommer nya uppgifter som tyder på att övergången går bättre än väntat.

Under 2024 gick gröna energikällor om kol för första gången.

Framför allt ökade användningen av solenergi, enligt en rapport från den gröna tankesmedjan Ember.

Under fjolåret stod solenergi för 11 procent av EU:s elektricitet. Siffran innebär att solenergi för första gången är en större energikälla än kol.

Elproduktionen från kol sjönk till 10 procent och EU:s gasproduktion minskad för femte året i rad. Totalt sjönk användningen av fossila bränslen till en historiskt låg nivå (29 procent).

Förnybara energikällor stod i sin tur för 47 procent av elproduktionen under 2024 – den högsta noteringen någonsin.

– Fossila bränslen håller på att förlora sitt grepp om EU:s energi, säger Chris Rosslowe, senioranalytiker och huvudförfattare till rapporten.

– När den gröna omställningen i Europa inleddes 2019 var det få som trodde att EU:s energiomställning skulle kunna vara där den är i dag. Vind och sol pressar kol till marginalerna och tvingar gasen till strukturell nedgång.

Pekar ut solceller 

Ett energislag pekas ut i rapporten.

– Solenergi blev EU:s snabbast växande energikälla 2024 och gick för första gången om kol, framhåller Ember i sin slutsats.

Ember-chefen Dave Jones har tidigare uttalat sig  om energislagets framfart.

Under 2023 stod solenergi för en betydande andel av världens elproduktion, vilket fick Dave Jones att jubla. 

– Särskilt solenergi accelererar snabbare än någon trodde var möjligt. Solceller var den viktigaste källan för förnybar el under 2023. Solenergi  stod för mer än dubbelt så mycket el som kol, sade Ember-chefen i april 2024.

Största energislagen

Kärnkraft är fortfarande EU:s största energikälla och står för över 20 procent av elproduktionen.

Vindkraft är för andra året i rad den näst största energikällan. Vindkraften står för 17 procent av elproduktionen i EU.  

Foto: Andreas160578

Text: Redaktionen