SVERIGE: Polisen slår larm – varnar hundratusentals

2023 01 04

Polisen uppmanar folk i Östergötland och Jönköpings län att inte ge sig ut på vägarna under onsdagen.

Har man möjlighet att jobba hemma är det att rekommendera,  säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver till P4 Östergötland.

Orsaken är den vädervarning som SMHI har gått ut med.

Väderinstitutet varnar för ett kraftigt snöoväder i Östergötland, Dalsland, Västergötland och norra Småland.

En orange varning – den näst högsta – har utfärdats.

– Måste man ändå ut i trafiken, så vill vi från polisen sida att man håller avståndet till andra bilar och att man anpassar farten till rådande väglag, säger Angelica Israelsson Silfver  till radiokanalen och tillägger:

– Om det blir stora mängder snö kan vi räkna med att trafiken kommer att gå långsammare på grund av halka, dålig sikt och snömodd. Det är jätteviktigt att ha gott om tid om man ska ut i trafiken. Undvik att stressa och det skadar inte att ta med varma kläder ifall man blir stillastående en längre stund.

Hundratusentals påverkas

Hundratusentals människor påverkas av polisens varning.

Sammanlagt uppgår befolkningsmängden till drygt 820 000 personer i Östergötland och Jönköpings län.

30 centimeter

SMHI har varnat för att det kan komma uppemot 30 centimeter snö på kort tid under onsdagen.

Utöver ett dålig väglag och en mycket begränsad framkomlighet, varnar väderinstitutet för att det kraftiga snöovädret kan slå ut elförsörjningen under dagen.

– Det är sannolikt med elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer, framhåller SMHI.

”Kan vara bra att tänka över”

Trafikverkets presskommunikatör Felicia Danielsson delar polisens uppfattning.

– När det kommer sådana här snöoväder kan det vara bra att tänka över om man faktiskt måste ta bilen och ge sig ut i trafiken, säger hon till SVT Nyheter.  

Snöovädret kommer även att påverka järnvägstrafiken.

Eftersom det är sannolikt med elbortfall kommer Trafikverket att stänga några av de banor som inte är stamsäkrade under dagen.  

– Vi kommer att stänga vissa av banorna utifrån vad väderleken tillåter. De stora stambanorna är stamsäkrade, men de mindre som inte är säkrade kan det till exempel falla ner träd på. Därför stänger vi dem, säger Felicia Danielsson till SVT Nyheter.

Foto: G. Meulemans

Text: Redaktionen