SVERIGE: Polisbemanningen minskar samtidigt som grova brotten ökar

2022 07 23

Under sommaren drar polisen ner på sin bemanning men samtidigt ökar den grova gängbrottsligheten.

 

Det schemaupplägg som poliskåren i Sverige använder sig av går därmed i fel riktning relaterat till att brottslingarna skruvar upp sin verksamhet under sommarmånaderna.

Finns inte sommarvikarier

Detta är slutsatsen av rapportering i Sveriges Radio Kalmar och SvD.

– Varje sommar drar polisen ner på personalstyrkan, rapporterar SR Kalmar.

Orsaken är inte att polisen egentligen vill dra ner på personalstyrkan utan man har helt enkelt inget annat att välja på.

– För till skillnad från många andra kan de inte ersätta sommarledig personal med vikarier. Det finns inga poliser att hitta helt enkelt, uppger SR Kalmar.

Ökat gängvåld på sommaren

Samtidigt brukar antalet skjutningar stiga på sommaren, rapporterar SvD i dag. Tidningen framhåller att polisen växlar ner när gängen trappar upp eftersom tusentals poliser har sommarledigt.

Enligt SvD:s kartläggning visar erfarenheter från tidigare år att skjutvapenvåldet runt om i landet riskerar att öka ännu mer under sommarmånaderna juli och augusti – precis under den perioden som polisbemanningen till följd av semestrarna dras ned.

Polisen drar ner trots skjutningarna

Kalmar har drabbats av en kraftig uppgång av skottlossningar i år uppger tidningen Barometern-OT och händelserna har skakat länet.

Tre personer har skjutits ihjäl i Kalmar från januari till juli 202 och det har registrerats en rusning av skjutningar även i städer som Eskilstuna, Västerås och Örebro enligt SvD.

Trots det konstaterar SR Kalmar att polisen dragit ned på personalstyrkan under sommarmånaderna – då brottsligheten ofta ökar.

Tvingas prioritera extra mycket

Kalmars lokalpolisområdeschef Olof Bråve framhåller att man har tillfört extrapoliser till Kalmar efter alla skjutningar.

– Vi har fortfarande extrapoliser som jobbar i Kalmar.

– Både vad gäller den yttre verksamheten men också specialister både från nationellt och regionalt håll som hjälper oss med förundersökningar, säger han till SR som trots lokalpolisområdeschefens besked slår fast att det inte hjälper.

Kalmarpolisen är ändå under extra press just under sommarmånaderna då brottsligheten enligt SvD:s kartläggning i regel ökar.

– Trots att poliserna i år är fler än tidigare somrar tvingas man prioritera under den här perioden, uppger SR Kalmar.

Poliserna själva kritiserar

SvD har talat med anställa inom polisen som framför omfattande kritik mot polismyndigheten. Bland annat framgår följande:

- Brister inom polisens organisation

- Bristande tillgänglig kompetens inom polisen

- Poliser tilldelas uppgifter som de saknar utbildning för

Tidningen rapporterar i dag att man efterfrågat intervjuer hos polisens personalansvariga om polisbemanningen i Sverige under den pågående sommaren men polisen vill inte vara med på intervju.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen