SVERIGE: Polisbemanningen minskar samtidigt som grova brotten ökar

2022 07 23

Under sommaren drar polisen ner på sin bemanning men samtidigt ökar den grova gängbrottsligheten.

 

Det schemaupplägg som poliskåren i Sverige använder sig av går därmed i fel riktning relaterat till att brottslingarna skruvar upp sin verksamhet under sommarmånaderna.

Finns inte sommarvikarier

Detta är slutsatsen av rapportering i Sveriges Radio Kalmar och SvD.

– Varje sommar drar polisen ner på personalstyrkan, rapporterar SR Kalmar.

Orsaken är inte att polisen egentligen vill dra ner på personalstyrkan utan man har helt enkelt inget annat att välja på.

– För till skillnad från många andra kan de inte ersätta sommarledig personal med vikarier. Det finns inga poliser att hitta helt enkelt, uppger SR Kalmar.

Ökat gängvåld på sommaren

Samtidigt brukar antalet skjutningar stiga på sommaren, rapporterar SvD i dag. Tidningen framhåller att polisen växlar ner när gängen trappar upp eftersom tusentals poliser har sommarledigt.

Enligt SvD:s kartläggning visar erfarenheter från tidigare år att skjutvapenvåldet runt om i landet riskerar att öka ännu mer under sommarmånaderna juli och augusti – precis under den perioden som polisbemanningen till följd av semestrarna dras ned.

Polisen drar ner trots skjutningarna

Kalmar har drabbats av en kraftig uppgång av skottlossningar i år uppger tidningen Barometern-OT och händelserna har skakat länet.

Tre personer har skjutits ihjäl i Kalmar från januari till juli 202 och det har registrerats en rusning av skjutningar även i städer som Eskilstuna, Västerås och Örebro enligt SvD.

Trots det konstaterar SR Kalmar att polisen dragit ned på personalstyrkan under sommarmånaderna – då brottsligheten ofta ökar.

Tvingas prioritera extra mycket

Kalmars lokalpolisområdeschef Olof Bråve framhåller att man har tillfört extrapoliser till Kalmar efter alla skjutningar.

– Vi har fortfarande extrapoliser som jobbar i Kalmar.

– Både vad gäller den yttre verksamheten men också specialister både från nationellt och regionalt håll som hjälper oss med förundersökningar, säger han till SR som trots lokalpolisområdeschefens besked slår fast att det inte hjälper.

Kalmarpolisen är ändå under extra press just under sommarmånaderna då brottsligheten enligt SvD:s kartläggning i regel ökar.

– Trots att poliserna i år är fler än tidigare somrar tvingas man prioritera under den här perioden, uppger SR Kalmar.

Poliserna själva kritiserar

SvD har talat med anställa inom polisen som framför omfattande kritik mot polismyndigheten. Bland annat framgår följande:

- Brister inom polisens organisation

- Bristande tillgänglig kompetens inom polisen

- Poliser tilldelas uppgifter som de saknar utbildning för

Tidningen rapporterar i dag att man efterfrågat intervjuer hos polisens personalansvariga om polisbemanningen i Sverige under den pågående sommaren men polisen vill inte vara med på intervju.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland

Text: Redaktionen