SVERIGE: Partiet kräver möte med SR efter ny felaktig översättning

2022 05 05

Två redaktioner på Sveriges Radio har översatt Ebba Busch uttalande efter påskhelgens upplopp på ett felaktigt sätt.

DN rapporterade tidigare i veckan om att Sveriges Radios arabiska redaktion översatt ordet ”islamister” till ”muslimer”.

Meningen ”Varför har vi inte 100 skadade islamister” översattes till: ”Varför har vi inte 100 skadade muslimer”.

Ny felaktig översättning

Efter DN:s avslöjande konstaterade Sveriges Radios redaktion Radio Sweden, som står för den samlade delen av SR:s internationella och multikulturella programverksamhet, att publiceringen var ett misstag och att felet uppstått vid inläsning av nyheten.

Nya uppgifter avslöjar dock att den felaktiga översättning inte endast skedde på SR:s arabiska redaktion. Även den somaliska redaktionen har översatt Ebba Buschs uttalande på ett felaktigt sätt, rapporterar sajten Doku.

Bild med bildtext

I likhet med SR:s arabiska redaktion har ”islamister” översatts till ”muslimer”. Men den somaliska redaktionen har även publicerat en bild på Ebba Busch med en tillhörande bildtext.

– KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer, lyder texten.

Kräver ett möte

Avslöjandet om att ännu en redaktion har översatt Ebba Buschs uttalande fel har väckt starka reaktioner från KD-håll.

 – Vi är oerhört upprörda, de sprider ju rena lögner. Och de gör det i de kanaler där det är svårast att upptäcka, säger partisekreteraren Peter Kullgren till Doku och tillägger:

– Vi kräver en förklaring och ett möte med ledningen för Sveriges Radio. De har nu att förklara hur de sköter sitt utgivarskap. Det är fyra månader till valet och vi accepterar inte desinformation från någon.

Redaktionschefen svarar

Sveriges Radio har tagit bort bildtexten och ersatt den med en ny.

Redaktionschefen Gaby Katz har svarat på anklagelserna.

– Det är väldigt tråkigt att det har blivit fel, och därför bra att det påpekas så att vi också kan rätta felen och att detta också når ut – vi är nu tydliga att rättelser gjorts i de aktuella publiceringar där vi ändrar. Vi säkrar också att det inte finns något liknande i andra publiceringar kring detta. Vi vill ingenting annat än att rapporteringen ska vara korrekt och riktig, framhäver han till Doku.

Foto: Emanuel Ström Kristdemokraterna

Text: Redaktionen