SVERIGE: Oroväckande trend på arbetsmarknaden

2022 06 07

Nya siffror pekar på en dyster trend för en särskild grupp på arbetsmarknaden i Sverige.

De goda nyheterna är att alla arbetslöshetssiffror i Arbetsförmedlingens statistik från april har gått ned jämfört med året innan.

Förutom för en grupp – nämligen de som står allra längst ifrån arbetsmarknaden i Sverige.

Rekordmånga långtidsarbetslösa

Det handlar om de som tillhör gruppen långtidsarbetslösa, det vill säga de som varit utan jobb i minst ett halvår. Den gruppen har tvärtom blivit rekordhög, rapporterar Sveriges Radio.

Antalet långtidsarbetslösa har ökat med 6,2 procent, vilket innebär att totalt nästan 100 000 personer i Sverige har varit utan sysselsättning i minst sex månader.

Trenden fortsätter efter pandemin

Noterbart är att antalet fortsätter att öka trots att pandemin i många avseenden är över. Långtidsarbetslösa uppges därmed ha fått det svårare än någonsin att komma in på arbetsmarknaden.

– Redan före pandemin hade arbetslösheten börjat stiga. De som då hade svårt att få ett jobb innan pandemin har liksom blivit nedflyttade i kön. De har ännu svårare att få ett jobb nu, säger Anders Jemlin, arbetsmarknadsreporter på SR Ekot. 

Totala arbetslösheten sjunker

Totalt har Sverige för närvarande en arbetslöshetsnivå på 6,6 procent, uppger Arbetsförmedlingen i sin senaste uppdatering. Under 2021 låg siffran på 8,8 procent enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Enligt myndigheten fick över 60 000 personer ett jobb sista veckan i maj, medan drygt 5 200 personer skrev in sig på Arbetsförmedlingen. Antalet inskrivna arbetslösa på myndigheten uppgår därmed till ungefär 335 000 personer.

Här finns jobben

En bransch som skriker efter personal är hotellbranschen. Flera hotell i Sverige har  tvingats att begränsa eller stänga ner delar av sin verksamhet, rapporterar SR.

– Vi har varit tvungna att begränsa oss i restaurangen framför allt. Vi har inte behövt stänga ner hotellrummen, men i restaurangen har vi fått att begränsa antalet plaster. Det är för att vi inte har haft tillräckligt med personal för att kunna ta emot alla gäster, säger Laura Melander, hotelldirektör på Scandic Stora Hotellet i Nyköping.

Foto: Arbetsförmedlingen

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen