SVERIGE: Oroväckande trend på arbetsmarknaden

2022 06 07

Nya siffror pekar på en dyster trend för en särskild grupp på arbetsmarknaden i Sverige.

De goda nyheterna är att alla arbetslöshetssiffror i Arbetsförmedlingens statistik från april har gått ned jämfört med året innan.

Förutom för en grupp – nämligen de som står allra längst ifrån arbetsmarknaden i Sverige.

Rekordmånga långtidsarbetslösa

Det handlar om de som tillhör gruppen långtidsarbetslösa, det vill säga de som varit utan jobb i minst ett halvår. Den gruppen har tvärtom blivit rekordhög, rapporterar Sveriges Radio.

Antalet långtidsarbetslösa har ökat med 6,2 procent, vilket innebär att totalt nästan 100 000 personer i Sverige har varit utan sysselsättning i minst sex månader.

Trenden fortsätter efter pandemin

Noterbart är att antalet fortsätter att öka trots att pandemin i många avseenden är över. Långtidsarbetslösa uppges därmed ha fått det svårare än någonsin att komma in på arbetsmarknaden.

– Redan före pandemin hade arbetslösheten börjat stiga. De som då hade svårt att få ett jobb innan pandemin har liksom blivit nedflyttade i kön. De har ännu svårare att få ett jobb nu, säger Anders Jemlin, arbetsmarknadsreporter på SR Ekot. 

Totala arbetslösheten sjunker

Totalt har Sverige för närvarande en arbetslöshetsnivå på 6,6 procent, uppger Arbetsförmedlingen i sin senaste uppdatering. Under 2021 låg siffran på 8,8 procent enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Enligt myndigheten fick över 60 000 personer ett jobb sista veckan i maj, medan drygt 5 200 personer skrev in sig på Arbetsförmedlingen. Antalet inskrivna arbetslösa på myndigheten uppgår därmed till ungefär 335 000 personer.

Här finns jobben

En bransch som skriker efter personal är hotellbranschen. Flera hotell i Sverige har  tvingats att begränsa eller stänga ner delar av sin verksamhet, rapporterar SR.

– Vi har varit tvungna att begränsa oss i restaurangen framför allt. Vi har inte behövt stänga ner hotellrummen, men i restaurangen har vi fått att begränsa antalet plaster. Det är för att vi inte har haft tillräckligt med personal för att kunna ta emot alla gäster, säger Laura Melander, hotelldirektör på Scandic Stora Hotellet i Nyköping.

Foto: Arbetsförmedlingen

Text: Redaktionen