SVERIGE: Oroväckande trend på arbetsmarknaden

2022 06 07

Nya siffror pekar på en dyster trend för en särskild grupp på arbetsmarknaden i Sverige.

De goda nyheterna är att alla arbetslöshetssiffror i Arbetsförmedlingens statistik från april har gått ned jämfört med året innan.

Förutom för en grupp – nämligen de som står allra längst ifrån arbetsmarknaden i Sverige.

Rekordmånga långtidsarbetslösa

Det handlar om de som tillhör gruppen långtidsarbetslösa, det vill säga de som varit utan jobb i minst ett halvår. Den gruppen har tvärtom blivit rekordhög, rapporterar Sveriges Radio.

Antalet långtidsarbetslösa har ökat med 6,2 procent, vilket innebär att totalt nästan 100 000 personer i Sverige har varit utan sysselsättning i minst sex månader.

Trenden fortsätter efter pandemin

Noterbart är att antalet fortsätter att öka trots att pandemin i många avseenden är över. Långtidsarbetslösa uppges därmed ha fått det svårare än någonsin att komma in på arbetsmarknaden.

– Redan före pandemin hade arbetslösheten börjat stiga. De som då hade svårt att få ett jobb innan pandemin har liksom blivit nedflyttade i kön. De har ännu svårare att få ett jobb nu, säger Anders Jemlin, arbetsmarknadsreporter på SR Ekot. 

Totala arbetslösheten sjunker

Totalt har Sverige för närvarande en arbetslöshetsnivå på 6,6 procent, uppger Arbetsförmedlingen i sin senaste uppdatering. Under 2021 låg siffran på 8,8 procent enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Enligt myndigheten fick över 60 000 personer ett jobb sista veckan i maj, medan drygt 5 200 personer skrev in sig på Arbetsförmedlingen. Antalet inskrivna arbetslösa på myndigheten uppgår därmed till ungefär 335 000 personer.

Här finns jobben

En bransch som skriker efter personal är hotellbranschen. Flera hotell i Sverige har  tvingats att begränsa eller stänga ner delar av sin verksamhet, rapporterar SR.

– Vi har varit tvungna att begränsa oss i restaurangen framför allt. Vi har inte behövt stänga ner hotellrummen, men i restaurangen har vi fått att begränsa antalet plaster. Det är för att vi inte har haft tillräckligt med personal för att kunna ta emot alla gäster, säger Laura Melander, hotelldirektör på Scandic Stora Hotellet i Nyköping.

Foto: Arbetsförmedlingen

Text: Redaktionen


JUST NU: Glädjebesked för Trump – stor framgång närmar sig

2025 06 28

Donald Trump uppges nu vara ett steg närmare en stor framgång.

Sedan Donald Trump tog över efter Joe Biden har han haft mycket att stå i.

Utöver krigen i Ukraina och Gaza har Trump även haft en rad inrikespolitiska saker att hantera – bland annat ekonomin och invandringen.

Nu kommer glädjande uppgifter för den amerikanska presidenten – en av hans främsta inrikespolitiska prioriteringar är ett steg närmare att bli verklighet.

Det rapporterar Reuters.

Är redo

Republikanerna i den amerikanska senaten menar nu att de är redo att rösta om president Donald Trumps omfattande skattesänkning- och utgiftsförslag, “The big beautiful bill”.

Trump har under en tid försökt övertyga de osäkra republikanerna om att rösta på lagförslaget.

Flera republikanska senatorer som tidigare hade uttryckt tvekan om att rösta för lagförslaget säger nu att deras oro har lugnats och att de är redo att rösta för att gå vidare med förslaget.

Demokraterna emot

Demokraterna motsätter sig lagförslaget och uppger att de inkluderade skattesänkningarna oproportionerligt skulle gynna de rika på bekostnad av sociala program som amerikaner med lägre inkomst förlitar sig på.

– Det är svårt att tro att republikanska senatorer – mitt i natten – gjorde lagförslaget ännu värre än deras ursprungliga hemska förslag, säger demokrattoppen Chuck Schumer.

– Detta lagförslag utplånar praktiskt taget all vind- och solkraft. Vi måste kämpa mot det.

De republikanska senatorerna Josh Hawley från Missouri och Susan Collins från Maine, som hade motsatt sig oro över skatteändringar som skulle kunna skada sjukhus på landsbygden, säger nu att de är redo att gå vidare.

“Är dags”

Donald Trump har under en tid försökt få igenom förslaget.

Direkt efter att Israel och Iran slutat bomba varandra skrev han så här på Truth Social:

– Nu när vi har skapat FRED utomlands måste vi avsluta jobbet här hemma genom att anta ”THE GREAT, BIG, BEAUTIFUL BILL” och få lagförslaget till mitt skrivbord ASAP.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


NATOLEDARE: “Ska inte träffa Zelenskyj – han hatar mig”

2025 06 28

Ledaren för ett av Natoländerna tror att Volodymyr Zelenskyj hatar honom.

Ukrainas president har goda relationer med majoriteten av Natoländerna.

Ett av undantagen är Slovakiens premiärminister Robert Fico – åtminstone om man ska tro honom själv.

Fico ser nämligen ingen anledning att träffa Volodymyr Zelenskyj – eftersom han tror att Zelenskyj hatar honom.

Det rapporterar Kyiv Independent.

“Zelenskyj hatar mig”

Slovakiens premiärminister Robert Fico säger på lördagen att han inte har för avsikt att träffa president Volodymyr Zelenskyj och hävdar att den ukrainske presidenten ”hatar” honom.

– Jag ser ingen anledning att träffa den ukrainske presidenten. Mitt möte med president Zelenskyj har ingen betydelse eftersom han hatar mig, säger Fico.

Ifrågasätter sanktioner

Sedan han tillträdde år 2023 har Fico ändrat Slovakiens tidigare pro-ukrainska politik, avslutat det militära stödet till Kyiv och ifrågasatt värdet av EU:s sanktioner mot Ryssland.

– Jag är Slovakiens premiärminister, och min uppgift är att göra allt för att se till att gaspriserna i Slovakien inte stiger på grund av Ukraina, fortsätter Fico.

Läs mer: Kreml dundrar mot väst – “Nazistiska ättlingar befordras”

“Inget Nato”

Slovakien är tillsammans med Ungern de EU-länder som motsätter sig hårdare drag mot Ryssland och utökat stöd till Ukraina.

Under de senaste åren har debatten om Ukrainas potentiella plats i Nato blossat upp – någonting som den slovakiske premiärministern inte vill ska hända.

Fico lovade förra året att hindra Ukraina från att gå med i Nato så länge han är landets regeringschef.

– Så länge jag är Slovakiens regeringschef kommer jag att beordra de parlamentsledamöter som står under min kontroll som ordförande för (regeringspartiet Smer) att aldrig gå med på att Ukraina går med i Nato, sade han då enligt Politico.

Kan blockera

Enligt Natos grundfördrag från 1949 ska beslut om utvidgning fattas ”genom enhällig överenskommelse”, vilket innebär att Ficos motstånd mot att Ukraina går med i alliansen kan blockera landets medlemskap åtminstone fram till slutet av den slovakiske ledarens nuvarande mandatperiod 2027. 

Även Ungern skulle kunna försöka motarbeta Ukrainas strävan efter medlemskap.

Läs mer: Flera ryska helikoptrar totalförstörda

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen