SVERIGE: Omfattande brister på flera sjukhus

2022 12 21

En rad sjukhus i hela landet kritiseras för att äventyra patienternas säkerhet.

Framför allt är det bristen på vårdplatser som utgör stora problem på flera sjukhus i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

Någonting som i slutändan riskerar att göra att patienterna far illa. På somliga platser är det "oacceptabelt låg nivå" enligt Marie Åberg på IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Det här är inga nya problem, men problemen har förvärrats. Marginalerna har under flera års tid nöts ned, och nu är marginalerna i princip borta. Det här är inte acceptabelt, säger hon till SR.

Får vård på fel plats

Totalt har IVO granskat 26 sjukhus i hela Sverige.

Ett av sjukhusen som utmärker sig negativt är Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Bland annat beskrivs att väntetiderna på akuten är mycket långa och att det finns en överbeläggning som äventyrar patientsäkerheten.

– Vi tar emot 55 000 barn på Solnas barnakutmottagning per år. Vi vet att ungefär 40 procent av de barnen hade bättre tagits omhand i primärvårdsnivån, säger verksamhetschef Malin Rydh Rinder till SR.

Hon tillägger:

– Det tar idag ganska stora resurser av vår akutmottagning.

Nästan hälften av regionerna i stabsläge

Kritiken om långa väntetider och överbeläggning kommer samtidigt som sjukhus i tio av 21 regioner nu har gått upp i stabsläge.

Anledningen stavas en ansträngd situation på grund av ökad smittspridning i samhället som sätter tryck på sjukvården.

– Det är en perfekt storm med covid, RS-virus och vinterkräksjuka. Nu kommer allt på samma gång, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, till SVT.

"Har ingenstans att behandla dem"

På flera håll ställs även planerade operationer och läkarbesök in för att frigöra resurser i akutvården.

– Det blidas köer som inte är förenligt med patientsäkerhet. Vi har ingenstans att behandla dem, säger Kent Sandström på Norrlands universitetssjukhus i Umeå till Aftonbladet.

– Det blir även svårt att veta vem som är i stort behov av akutsjukvård i de här köerna. Många av de som söker vård på akutmottagningen skulle klara sig bra med egenvård. Om en vårdcentral säger nej, använd då inte akuten som ett komplement.

Tufft läge i bemaninngen

Läget är nu mycket tufft när det kommer till sjukhusens bemanning.

Sjukfrånvaron ökar bland personalen inom både vården och omsorgen på många håll och de flesta regionerna beskriver läget som ansträngt eller mycket ansträngt, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och regioner, SKR, till SVT.

Foto: P. Guillaume

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen