SVERIGE: Al-qaida kopplas till påskupploppen

2022 05 06

Flera aktörer som i början av året låg bakom en massiv påverkanskampanj mot Sverige uppges även ha medverkat under påskhelgens upplopp.

Bland annat kan aktörer spåras till den ökända terrorstämplade organisationen al-Qaida, rapporterar SR Ekot.

Bekräftar uppgifterna

Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar bekräftar uppgifterna.

– Det är enskilda och olika aktörer som tillhör våldsbejakande eller demokratibekämpande organisationer och i deras digitala miljöer finns de här aktörerna som arrangerar sig i de här kampanjerna. Ett sådant exempel är al-Qaidas digitala miljöer, säger han till SR.

Sociala medier och internetforum

På sociala medier och andra internetforum sprider de utpekade aktörerna desinformation om Sverige och myndigheter i landet.

– På motsvarande sätt som under kampanjen mot den svenska socialtjänsten, där man uppmanade till olika saker och spred vidare falska berättelser, så kan vi se att i samband med upploppen så har samma aktörer engagerat sig och intresserat sig för upploppen, säger Mikael Östlund till SR och konstaterar att syftet med dessa kampanjer är att svartmåla Sverige.

– I grunden är det kritik mot vårt sätt att utöva myndighetsutövning och man vill givetvis sprid desinformation om Sverige i syfte att uppmåla Sverige som ett rättsosäkert land, särskilt för muslimer.

Desinformationskampanjen mot Sverige

I mitten av februari konstaterade regeringen att det pågick en vilseledande kampanj mot Sverige, bland annat i sociala medier, som felaktigt påstod att muslimska barn och familjer skulle vara systematiskt utsatta för övergrepp från svenska myndigheter, särskilt från socialtjänsten. 

Konton kopplade till våldsbejakande islamistiska organisationer spred falsk information om myndigheter och socialtjänst i flera svenska kommuner, rapporterade Myndigheten för psykologiskt försvar.

Fakta al-Qaida

  • Al-Qaida är ett islamistiskt terrornätverk upprättat av Osama bin Laden.
  • Al-Qaida har stått bakom flera stora terrorattentat, bland annat attacken mot World Trade Center i New York, USA den 11 september 2001. 
  • Al-Qaida är numera närvarande i fler länder och inkluderar fler människor än någonsin tidigare. 
  • Lokala grupper, som verkar i olika konflikter runt om i världen, har en varierande grad av anslutning till al-Qaidas nätverk och centrala ledning. 
  • Källa: GLOBALIS

Foto: Ingripandepoliserna

Text: Redaktionen