SVERIGE OCH NATO: Så kan Putin svara

2022 05 12

Vladimir Putins varningar till Sverige och Finland har inte fungerat. De nordiska grannländerna stormar mot ett medlemskap i Nato.

Ett scenario som får Rysslands diktator att klia sig i huvudet. Hans invasion av Ukraina har lett till det han fruktar mest. En expansion av Natos gränser.

Så hur kommer han svara?

BBC:s säkerhetskorrespondent Frank Gardner radar upp tre punkter.  

En militär respons

För närvarande har Putin händerna fulla i Ukraina. Att diktatorn skulle skicka militära trupper i västlig riktning mot Finland och Sverige är osannolikt, bedömer Gardner.

Han konstaterar dock att både Sverige och Finland kan förvänta sig en rysk upptrappning.

– Ryska trupper som tidigare befann sig nära den östra gränsen har förflyttats söderut. Men med tiden kommer Putin sannolikt att flytta både trupper och långdistansrobotar närmare Finland. De nordiska länderna kan även förvänta sig aggressiva luft- och sjöpatruller, skriver Gardner.

Hybrid krigsföring

Cyberattacker och cyberspionage från rysk sida har pågått under en längre tid. Attackerna och spionaget har riktats mot flera länder i Europa.

Den ryska aktiviteten kan nu förväntas rikta sig specifikt mot Sverige och Finland om länderna går med i Nato, konstaterar Gardner och framhäver att Putin i sedvanlig ordning kommer att förneka alla anklagelser.

Påverkanskampanjer

– Putin gillar att spela ett långsiktigt spel och kan mycket väl bestämma sig för att de två nordiska ländernas historiska neutralitet innebär att deras beslut att gå med i Nato går att omvända, skriver Gardner.

Han konstaterar att den ryska diktatorn med tiden kan försöka påverka Nato-opinionen i länderna med hjälp av onlinebotar och falska konton på sociala medier.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen