SVERIGE: Populärt berusningsmedel oroar – vill införa reglering

2022 05 27

Antalet personer som berusar sig med lustgasballonger ökar.

Tomma ballonger och patroner i drivor är en vanlig syn på Stockholms gator efter en festnatt, enligt Aftonbladets kartläggning.  

Sjukhusfall ökar

Lustgas används vanligtvis inom sjukvården för smärtlindring vid förlossning och operationer.

Men den senaste tiden har lustgasen fått ett nytt användningsområde.

– På senare år har intresset för lustgas ökat som ett socialt och lite roligare inslag på fester, där man vid lämplig dosering snabbt nyktrar till och inte drabbas av en kraftig “baksmälla” jämfört med alkohol eller andra substanser, skriver en återförsäljare enligt Aftonbladet.

Samtidigt ökar antalet sjukhusfall kopplade till lustgas. Förra året kopplades 50 fall till ett användande av lustgas. En stor ökning.  Mellan 2010 och 2020 kopplades drygt 10 fall per år till lustgas, uppger tidningen med hänvisning till Giftinformationscentralen.

Läkare varnar

Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen, betonar att det populära berusningsmedlet kan orsaka stor skada. Vid överanvändning förstörs vitamin B12 som människan har i kroppen.

– Vi har haft fall där man blir så svag av nervpåverkan att man inte kunnat gå, och behövt sitta i rullstol. Men det kan också sätta sig på nervsystemet i hjärnan så man får psykoser, depressioner eller ångesttillstånd. Man kan till och med få en demensbild, säger hon till Aftonbladet.

Kräver reglering

Hon tillägger att de flesta fall kan behandlas. En långvarig användning av lustgas kan dock få konsekvenser.

– Om man fortsätter så hjälper det inte att bara att tillföra B12, för den förstörs ju av lustgasen. Men man kan inte säkert lova att det går tillbaka, det finns fall där det inte har gjort det, säger hon till tidningen och tillägger:

– Vi tycker absolut att man borde reglera den här försäljningen.

Säljs på nätet

I dag säljs lustgas fritt på nätet och även på gatorna i Stockholm – Medborgarplatsen och Stureplan är vanliga platser.

Socialminister Lena Hallengren (S) har kommenterat utvecklingen. I ett mejl till Aftonbladet skriver hon att ”användning av lustgas i berusningssyfte måste motverkas”.

– Jag kommer att återkomma i den frågan. Samtidigt har lustgas flera användningsområden och är viktig inom till exempel sjukvården. Därför behöver det göras en grundlig analys av hur en sådan reglering skulle kunna se ut, fastlår Lena Hallengren.

Fakta lustgas

  • Lustgas är dikväveoxid. Den kemiska beteckningen är N2O. Det är en färglös gas som är svagt sötaktig i smak och lukt .
  • Lustgas är ett läkemedel som används som smärtlindring inom vården.
  • Det som används inom vården är lustgas blandat med syrgas. Man andas då in gasblandningen genom en mask. Det är vanligt att använda lustgas när man föder barn. Gasen påverkar hjärnan så att man slappnar av och inte upplever smärta lika starkt.
  • Den första dokumenterade användningen av lustgas i medicinskt syfte (sövning) ägde rum år 1844. Det var den amerikanske tandläkaren Horace Wells (1815-48) som använde lustgas i samband med utdragning av en tand.
  • Lustgas är inte narkotikaklassat.
  • Källa: Drugsmart

Foto: A. Kokab

Text: Redaktionen


Nytt betygssystem införs i skolan – Sverige ensamt i världen

2025 01 21

Sverige är på väg att införa ett världsunikt betygssystem.

För 13 år sedan ändrades betygssystemet i svenska skolor.

Skalan MVG-IG togs bort och ersattes av skalan A-F, där den sistnämnda bokstaven innebär underkänt.

Nu är Sverige på väg att ändra skalan igen – den här gången till 1-10.

Ett av syftena är att nationella prov ska få en större relevans i betygsättningen.

– Idag är det orättvist, vi måste ha ett likvärdigt system, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi samt regeringens utredare i frågan, till Sveriges Radio på måndagen.

Så kommer det fungera

Det nya systemet ska fungera enligt följande.

Lärarna sätter ett betyg på kursen. Därefter räknas resultaten på de nationella proven om till samma betygsskala. Sedan räknas medelvärdet ut av de båda betygen – som sedan räknas om ett till ett meritvärde där 30 procent baseras på resultat från nationella prov.

– Vi vill ha betygsskalan 1–10 där betyget 4 motsvarar vad samhället anser är godtagbara kunskaper. Men det ska även delas ut betygen 1–3. Antagning och urval till gymnasieskolan bör bygga på ett sammanlagt meritvärde och inte hindras av en skarp F-gräns i vissa ämnen, har Magnus Henrekson tidigare sagt till tidningen Vi Lärare.

"Blir världsunikt"

Enligt regeringens utredare kommer det nya systemet, som planeras att införas höstterminen 2027, innebära att svaga skolor inte längre kan gömma sig bakom generös betygssättning. Det blir även rättvisare bland bättre skolor som inte är lika generösa.

– Hela Sverige bedöms lika i detta system. Det blir världsunikt om vi lyckas genomföra det här, säger Magnus Henrekson idag.

"Demoraliserande"

Utredaren har tidigare kallat dagens betygssystem “bland det mest demoraliserande som finns i Sverige”. 

Ytterligare förändringar som föreslås är att samtliga nationella prov i årskurs 9 och gymnasieskolan ska genomföras digitalt och rättas centralt

– Vi har i vår genomgång av en bredd av länder inte funnit något annat land än Sverige där enskilda lärare kan sätta betyg utan någon form av normering eller kalibrering och där dessa betyg sedan är de som avgör antagning och urval till nästa utbildningsnivå, sade Magnus Henrekson till Vi Lärare i höstas.

Foto: Armin Dröge, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klarna-varning: Håll utkik efter detta

2025 01 20

Klarnas varumärke har kapats på nytt.

Den besvärande bedrägerivågen fortsätter.

Under den senaste tiden har rapporter kommit om många svenskar som har förlorat stora belopp till bedragarna.

Nu kapas Klarnas varumärke på nytt - och det kommer sms som kan vara bra att hålla utkik efter.

Det rapporterar Råd & Rön.

Här är meddelandet

Så här lyder meddelandet som bedragarna använder sig av för att försöka lura tilltänkta offer:

– Hej! Ditt engångskort är nu aktiverat. Ifall detta inte var du kontakta kundsupport omgående. Hälsningar, Klarna.

I meddelandet finns ett telefonnummer som bedragarna vill att du ska ringa för att sedan lura dig på pengar.

Detta är alltså bedrägeriförsök och man gör rätt i att inte kontakta numret, utan radera meddelandet alternativt anmäla det.

Inte första gången

Det är inte första gången som Klarna används av bedragare.

Tidigare har man via samtal, mejl eller sms tagit kontakt med tilltänkta offer för att utge sig komma från betaltjänsten.

Klarna är ett av många välkända företag som används av bedragarna.

“Framstår som trovärdig”

Klarna själva meddelar följande via sin webbsida:

– Kommunikationen framstår som trovärdig eftersom den verkar komma från en pålitlig källa. 

– Phishing sker oftast via e-post (men kan även ske via andra kanaler) och målet är att stjäla ditt kreditkortsnummer, lösenord eller andra känsliga uppgifter som sedan används för att köpa varor eller tjänster.

Håll utkik

Betaltjänsten har upprättat följande saker att tänka på för kunder som oroar sig över bedrägerier:

- Är avsändaren okänd?

- Är kontakten oväntad?

- Förekommer det stavfel eller grammatiska fel?

- Ombeds du lämna ut personuppgifter och säkerhetsinformation?

– Om svaret är Ja på några eller alla frågor så kan det vara frågan om en phishingattack, avslutar Klarna.

– Vi uppmanar dig till att omedelbart avbryta kommunikationen (radera mejlet eller avsluta telefonsamtalet) och eventuellt rapportera phishingförsöket till den verkliga, betrodda källan.

Foto: Appshunter.io

Text: Redaktionen